Közélet

2013.05.27. 12:00

Nem akart félelemben élni: bátor döntést hozott a híres színésznő

Mellrákban meghalt Angelina Jolie nagynénje vasárnap, két héttel az után, hogy az amerikai filmsztár felfedte: tartva ugyanettől a daganatos betegségtől kettős emlőeltávolításon esett át.

Guti Rita/MTI

Amputálták Angelina Jolie melleit. Ez a hír járta be a világsajtót az elmúlt napokban. A szinésznő bátor döntést hozott, de vajon el tudjuk-e képzelni, mennyire nehezet. Az egri onkológiai gondozó vezetője, illetve megyénkben élő nők mondták el gondolataikat.

A színésznő anyja mellrákban halt meg, s egy mutáns gén miatt Jolie-nak is nagy esélye volt a rákra. Nála még nem alakult ki a betegség, megelőző műtétet és mellimplatátumokat kért. Erősnek érzi magát, hogy meghozta e fájdalmas döntést.

– Nyilván hosszas megfontolás, orvosi konzultációk alapján határozott így a filmszinésznő, bár a konkrét esetet ilyen messziről megehetősen nehéz kommentálni – mondja dr. Megyaszai László, az egri Markhot Ferenc Kórház onkológiai gondozóját vezető főorvos. – Az tény, ha bebizonyosodik egy páciensről a Jolie-nál is meglévő génhiba, valóban nagyobb a esélye a rák kialakulásának, ám ez csupán egy tényező. Ilyen génhibával a népesség 5-10 százaléka él együtt, ami nem jelenti azt, hogy biztosan beteg is lesz a páciens. Ugyanakkor annak, hogy az ismert színésznő feltárta miért és milyen döntést hozott, komoly ereje van.

Ráirányítja a figyelmet arra, hogy sokat tehetünk az egészségünkért már azzal is, ha beszélgetünk szüleinkkel arról, milyen betegségek fordultak elő a családban, mi vezetett felmenőink halálához. Ha a szülő rákbetegségben halt meg – ahogy a színésznő esetében is –, vizsgálható a genetikai háttér. Magyarországon azért még nem napi gyakorlat ez.

Én magam nem találkoztam olyan emberrel orvosi praxisom során, aki genetikai hajlamosító tényezők miatt ilyen súlyos döntést hozott, ám nem kizárt, hogy ilyesmi megtörténik. Az Országos Onkológia Intézetben végeznek effajta genetikai vizsgálatokat, ha az indokolt. Ugyanakkor felhívnám a figyelmet arra, hogy a rákbetegségek kialakulásában az esetek 95 százalékában nem génhiba, hanem életmódbeli, táplálkozási tényezők, hormonális problémák, korábbi műtétek játszanak szerepet. Ezek azok, amikre igazán koncentrálnunk kell. Fontos, hogy minél többen menjenek el emlőszűrésre, a nők rendszeresen végezzék mellük önvizsgálatát, vagyis ügyeljenek önmagukra.

– Nagyon megdöbbentem, amikor először elolvastam a hírt – vélekedett Fülöp Brigitta, aki annyit árult el magáról, hogy maga is kétgyermekes anyuka. – Én biztosan nem hoztam volna ilyen döntést úgy, hogy csak az esélye van meg a betegségnek. Nekem nem lett volna bátorságom ezt megtenni, mert nem tudhatom, mit hoz a jövő.

– Szerintem már beteg volt Angelina Jolie, különben nem ment volna bele ilyen drasztikus műtétbe – mondta határozottan a szintén két gyermeket nevelő gyöngyösi anyuka, Szabó Judit. – Egyszerűen nem hiszem el, hogy a jóslatok alapján vállalta a műtéteket, az implantátumot.

Jó pár éve megküzdött már a rák rémével az egri Feithné Krajcsik Ilona, aki arról számolt be, hogy először megnémította a hír, s csak másnap gondolta végig, miről is írtak a lapok. Nem tartja normálisnak a színésznőt.

– Amikor annak idején megmondták, hogy rákos vagyok, egy percig sem gondolkodtam ilyen szélsőségesen. Azzal foglalkoztam, ha csupán egy százalék esélye is van a gyógyulásomnak, azért mindent megteszek majd, ám a sorsom elől nem menekülhetek el. A rákbetegségem nélkül nem az lennék, aki ma vagyok. Nem azt mondom, hogy kértem volna egy ilyen súlyos betegséget, viszont azzal a helyzettel kell megküzdenünk, amit a sors rendel nekünk. Nem mehetünk elébe, nem futhatunk el előle...

Jolie génhiba miatt döntött a műtét mellett

Angelina Jolie a BRCA1 gén mutáns változatával rendelkezik, amely komolyan növeli a mellrák és a petefészekrák kockázatát. A színésznő a megelőző masztektómia (melleltávolítás) mellett döntött, ezzel 87-ről öt százalékra csökkentette a rák kialakulásának esélyét. Több műtéten is átesett, a folyamat februárban kezdődött. Először a mellbimbók mögött húzódó tejcsatornák gyulladását zárták ki, és az eljárás során vérbőséget idéztek elő ezen a területen. A komoly operációra, a mellszövetek eltávolítására két héttel később került sor. További kilenc hét elteltével egy harmadik műtéttel állították helyre a melleit és kapott mellimplantátumokat.


Emlőrákban meghalt Angelina Jolie nagynénje

Mellrákban meghalt Angelina Jolie nagynénje vasárnap, két héttel az után, hogy az amerikai filmsztár felfedte: tartva ugyanettől a daganatos betegségtől kettős emlőeltávolításon esett át.

A 61 éves Debbie Martin egy San Diego melletti kórházban húnyt el. Az asszony Angeline Jolie édesanyjának volt a húga. Halálhíréről férje, Ron Martin tájékoztatta az AP hírügynökséget. Ron Martin szerint feleségében is megtalálták ugyanazt a BRCA1 jelű gént, amely Jolie szervezetében van, de csak 2004-ben, miután kiderült, hogy mellrákban szenved.

"Ha tudtuk volna korábban, biztosan ugyanazt tettük volna, mint Angelina" - mondta a férj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!