Közélet

2013.06.01. 14:18

A lányokat és a fiúkat is beoltanák a vírus ellen

Gyöngyösön idén is díjmentesen oltják be humán papilloma vírus (HPV) ellen a városban élő 13 éves lányokat – erről határozott ülésén a gyöngyösi testület.

G.R.

Girl getting flu shot

Fotó: Getty Images/iStockphoto

Az immár három éve tartó védőoltási program keretében 114 négy komponensű HPV oltóanyag beszerzését vállalta az önkormányzat. Az ehhez szükséges csaknem 6 millió forintos fedezetet a jövő évi költségvetésből finanszírozzák.

A tervek között szerepel, hogy a 2015-ig terjedő oltóprogram folytatásaként a jövőben a 13 éves gyöngyösi fiúk is megkaphatják majd a HPV elleni oltást. A vírus ugyanis nem kizárólag a nőkre jelent veszélyt, hiszen a HPV a méhnyakrák mellett felelős lehet a végbél-, a szájüregi és a hímvessződaganatért is – hangsúlyozta dr. Pap Zoltán képviselő.,
A képviselők döntése értelmében a város megköti a Mátra Múzeum használatában lévő önkormányzati tulajdonú ingatlanokra vonatkozó megállapodást. Az év elejétől a Magyar Természettudományi Múzeum tagintézményeként működő Mátra Múzeum üzemeltetését idei költségvetéséből 30 millió forinttal támogatja a város.

A grémium elviekben támogatta annak lehetőségét, hogy jövőre Gyöngyös rendezze meg azt a Palóc Világtalálkozót, amelynek hagyományteremtő programsorozatát augusztusban Tar községe szervezi meg.

Címkék#gyöngyös

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!