Közélet

2013.06.13. 20:37

Ne rohanjunk orvoshoz, ha bőrünkben a kullancs

Az idei csapadékos tavasz kedvezett a Lyme-kórt is terjesztő élősködők szaporodásának.

HEOL

Tavasszal, kora nyáron ugyanaz a menetrend az infektológián, illetve a bőrgyógyászaton. Tucatjával jelentkeznek a betegek, akiket kullancs csípett meg. Az idei csapadékos időjárás különösen kedvezett ezen élősködők szaporodásának. Dr. Ládi Éva bőrgyógyász-allergológus és dr. Maszárovics Zoltán infektológus szakorvos a legfontosabb tudnivalókat foglalta össze, mert mint elmondták: még mindig sok a félreértés a kullancsok eltávolításáról, de a kialakult betegségek kezeléséről is.

– Nincs olyan nap a szakrendelésen, hogy ne lenne egy-két kullancsos eset – mutatott rá dr. Maszárovics Zoltán. Tapasztalatai szerint az elmúlt tíz évben tartósan magas a kullancsok által terjesztett bakteriális fertőzéssel, Lyme-kórral jelentkezők száma a megyében: több százan jelentkeznek a jellegzetes, kokárdaszerű bőrpírral egri szakrendelésükön évente. Sokan azt gondolják, erdei kirándulásokon találkozhatnak a betegséget terjesztő vérszívókkal, ez azonban nem mindig van így. Nem ritka az olyan Lyme-os beteg, akit a városban, akár az egri Érsekkertben csíp meg kullancs.

[caption id="" align="alignleft" width="293"] dr. Maszárovics Zoltán
[/caption]

– Sokan nem tudják mit kell tenni, ha kullancsot találnak a testükön. Fontos a mielőbbi eltávolítás, de a csípés után orvoshoz rohanni fölösleges – hívta fel a figyelmet dr. Ládi Éva. – A hangsúly az időtényezőn van. Amikor felfedezzük a vérszívót mielőbb húzzuk ki. Nem baj, ha beszakad a feje, az úgyis ki fog lökődni. A lényeg az, hogy minél rövidebb időt töltsön bőrünkbe fúródva ez a vérszívó, minél kevesebb ideje legyen fertőzni. A helyi bőrreakció enyhébb esetben magától elmúlik, nem kíván kezelést. Ritkán allergiás reakció alakul ki, csalánkiütést okoz a kullancs-csípés, ezt már érdemes szakorvosnak megmutatni, ahogy a Lyme-kórt jelző bőrtünet is kezelésért kiállt.

[caption id="" align="alignleft" width="418"] dr. Ládi Éva
[/caption]

– Ha már bennünk a kullancs, már késő az agyhártya-, agyvelőgyulladást megelőző védőoltást kérni. A Lyme pedig ilyenkor még nem okoz tüneteket és hatékony oltás sincs ellene – tett hozzá Maszárovics Zoltán. – Amennyiben néhány hét elteltével piros foltot fedezünk fel a bőrünkön bárhol – nem feltétlenül a csípés helyén – akkor először a háziorvoshoz kell fordulni, mivel az infektológiai szakrendelés beutalóköteles. Az antibiotikumos kezelést szakorvos javaslatára, egyértelműen diagnosztizált Lyme kór esetén kezdik csak el. Megelőzésképpen nincs értelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!