Közélet

2014.07.06. 12:00

Idehaza „megvadítanák” a menzakosztot

A tervek szerint a jövőben több száz menzán tálalnak fel vadételeket. A cél, hogy ezáltal fejlődjön a Mintamenza Program. De hogyan fogadják majd a gyerekek?

Rimóczi Á.–Szilvási Zs.

extra>- Ha nem táplálunk a gyerekekbe előítéleteket a vadhúsokkal szemben, úgy gondolom, szívesen elfogyasztják majd az azokból készült ételeket. A saját gyerekeimmel kapcsolatban legalábbis erre számítok, annak ellenére, hogy otthon nem fogyasztunk túl sok vadételt – reagált a témával kapcsolatban egy édesanya, Vona-Gődér Krisztina.

– Úgy tudom, a vadhús nagyon egészséges. Mindenképpen pozitív lenne, ha ez a húsféleség színesítené majd az étkezési palettát. Emellett a gyermekek étkezési kultúráját is fejlesztené, hisz sok gyerek még nem is találkozott vadhússal, mert vagy nehezebb hozzájutni, vagy idegenkedünk tőle, pedig megfelelően elkészítve kiváló, ízletes ételek készíthetőek belőle. Nem hiszem, hogy a vadhús a napfényt és zöldet „nem látott” tápos csirkénél rosszabb lehet, sőt. A kétségem csak annyiban fogalmazódik meg, hogy a vadhúst nagyon körültekintően kell feldolgozni és elkészíteni, ami rendkívül időigényes. Vajon ezt a fokozott körültekintést képesek-e a közétkeztetésben megoldani? – kérdezte végül.

Remélhetően igen! Mi több, már van olyan iskolákat és óvodákat ellátó
vállalkozás, akinek mindez nem is újdonság.

– Valójában nálunk nyitott kapukat döngetnek, hiszen eddig is kaptak vadhúst a nálunk étkező gyermekek – tudtuk meg Ábrahám Tamás vállalkozótól, aki a térség több iskoláját és óvodáját ellátja a mintamenza program keretében.

– Legtöbbször vadragulevest főzünk, ezt általában szeretik. Tervezzük, hogy a  közeljövőben szélesítjük a „vadkínálatot”, valószínűleg vaddisznó- vagy szarvaspörkölttel, ehhez még beszerzési forrást keresünk. Nem gondolom, hogy különösebb problémát jelent majd az elfogadtatása, hiszen például a halat is sikerült megkedveltetni a gyerekekkel. Ha ízletesen, gusztusosan késztjük el, szívesen eszik.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy a nem éppen olcsó vadhúst a jelenlegi normatívák mellett miként lehet beilleszteni a közétkeztetésbe. Ábrahám Tamás szerint azonban ez is megoldható. – Mivel általában 10 napi menüt állítunk össze egyszerre, úgy gondolom, ebben kikalkulálható a vadhús ára is – tette hozzá a vendéglátóipari szakember. – Nem hiszem, hogy nagyobb gondot jelentene, mint például a téli időszakban a megfelelő mennyiségű napi nyers zöldség biztosítása.

A vadhús bevezetése a mintamenza rendjébe azt mutatja, hogy ebbe a programba kuriózumok is bekerülhetnek.

Magyarországon egyébként közel ötezer konyhán főznek és két és fél millióan esznek naponta a közétkeztetésben. Sokaknak ez az egyetlen lehetőségük meleg ételt enni. A közelmúltban megjelent az új közétkeztetésről szóló rendelet, ami szeptembertől szigorúan előírja, mitől lesz tápanyagban gazdag, egészséges és változatos a menü. Ennek értelmében kevesebb lesz a só, a cukor, a liszt és a zsír, lesz viszont saláta, rozskenyér, jobb minőségű hús és hal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!