Közélet

2014.07.21. 18:29

Mindig csak a következő lépésre koncentrál

Az egri Összhang Egyesület elnöke, Feithné Krajcsik Ilona is gyalogolt a szülés, a születés minőségéért.

Guti Rita

Gyalogolok magamért, a gyerekeimért az unokáimért, értetek, a jövő nemzedékéért. Ezzel a mondattal búcsúzott pár hete Feithné Krajcsik Ilona, az egri Összhang Egyesület elnöke, amikor a szülés, a születés minőségéért életre hívott nagy sétára indult társaival. Budapestről egészen Bélapátfalváig gyalogoltak.

– Nem az én ötletem volt, a Szülés, születés minőségéért megszervezett séta, az ELTE perinatális szaktanácsadó képzés egykori, és jelenbéli hallgatói, oktatói közösen találták ki, hogy egy ilyen sétával felhívhatnánk a figyelmet arra, amit mi együtt nagyon fontosnak tartunk. Név szerint kiemelném dr. Varga Katalint, az ELTE tanszékvezetőjét, a perinatális szaktanácsadó-képzés alapítóját – mondja Feithné Krajcsik Ilona, akit egri és környékbeli kismamák, anyukák által csak Ilikeként ismernek. Derű, szelídség, de hatalmas lelkierő is lakozik benne, nem nagyon tud elfogultság nélkül gondolni rá, akinek várandóssága alatt akár csak egy kedves mondattal is, de támogatást nyújtott.

– Miért pont Budapest és Bélapátfalva között gyalogolt a csapat?
– Hát, a Bábafa miatt, ahová – mióta az Összhang Egyesület 2009-ben megalakult – minden évben szervezünk kirándulást. A kiindulópont pedig a budapesti Izabella utca, ahol tavasszal ültettünk egy fát, a Születés Fáját. Fától fáig gyalogoltunk, és közben körbeöleltek bennünket családok, anyák, akik olykor csatlakoztak hozzánk.

– Mi volt a séta célja?
– Hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyire fontos, miként is érkezünk ebbe a világba, s hogy hogyan zajlik a szülés, a születés. A családoknak, de azoknak is akartunk üzenni, akik hivatalból foglalkoznak a szüléssel. Azt szerettük volna, ha még több emberhez eljut, az a legideálisabb egy újszülöttnek, egy éppen anyává váló nőnek, ha a lehető legkevesebb beavatkozás történik az úton, míg egy baba megszületik. Ha elfogadjuk, hogy a nők tudnak szülni, a kisbabák meg tudnak születni, akkor jobb, ha hagyjuk ezt nekik. Ez egyrészről egyre több anyában, kismamában fogalmazódik meg, másrészről a tudomány is kezdi alátámasztani, hogy felbecsülhetetlen előnyökkel jár természetes úton világra jönni. Ebben pedig segítenünk kell az anyákat, mert – sajnos – egyre többször tapasztaljuk azt, megszakadt a meleglánc, az egymást követő generációk nem tudják már átadni azt az ősi tudást, ami régen anyáról a lányára szállt.

– Úgy tudom, fontos állomása volt ennek a sétának Rostás Bea nemrégiben felavatott, Generációk című szobra is...
– Nos, igen. Bea szobrában ott van a mi üzenetünk is, ezért is örültünk, hogy a Nemzedékek terére érkezhettünk Egerbe. Az alkotás mondanivalója összecseng azzal, amiért mi is dolgozunk. A generációk összekapcsolódása a meleglánc, ami megszakadt..., s aminek újra össze kell kapcsolódnia.

– Mik a tapasztalatok, mennyire ismerik a családok a törekvéseiteket?
– Egyre többen. Ezt a séta során is tapasztaltuk. Vittünk egy zászlót, amin szalagok voltak, amit bárki aláírhatott, aki egyetértett velünk. Sokan aláírták.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Feithné Krajcsik Ilona. Az egri kismamák Ilikéje derűt, életerőt sugároz, azért dolgozik, hogy jó legyen megszületni. FOTÓ: GÁL GÁBOR
[/caption]

– Fel tudod idézni, mikor kerültél a szülés, a születés közelébe? Egyáltalán: hogyan kezdtél ezzel foglalkozni?
– Az úgy volt, hogy 2000-ben rákos melldaganatot diagnosztizáltak nálam. Akkor kezdtem el azzal foglalkozni, ami igazán érdekel. Először elkezdtem jógázni, utána jött egy belső intuíció, hogy ezt tanítani is szeretném, átadni azokat a dolgokat, amiket megtapasztaltam. Aztán az oktatói tanfolyamon jött az újabb indíttatás, hogy a kismamáknak is szeretnék jógát tanítani. Így hát azt is kitanultam. Már javában foglalkoztam a kismamákkal, amikor megláttam egy hirdetést, hogy perinatális szaktanácsadó képzés indul az ELTE-n. Megdobbant a szívem..., ez az, amit igazán szeretnék csinálni. A lányom is azonnal azt mondta: Anya, ezt neked találták ki! Ami bennem volt, amit az olvasmányélmények előhoztak, aztán a saját élményem is, hiszen én még otthon születtem, mert ez volt a természetes..., egyszóval ami belülről jött, ahhoz kaptam külső megerősítést. Mindig ezt mondom a kismamáimnak, hogy nem a tökéletesre kell törekedni, hanem az adott helyzetből kell kihozni a legjobbat, mindig azt szem előtt tartani, hogy megtettünk egy vagy több lépést a legoptimálisabb felé. Törekedni kell arra, ami a legjobb, de nem dől össze a világ, ha nem úgy alakul valami egy szülésnél, ahogyan azt előre elképzelték. Így volt a sétával is. Nem gondoltam bele, hogy az egész egyben mennyire nehéz lesz. Mindig csak az adott napra, az éppen előttem lévő kilométerekre koncentráltam. Akárcsak a szülésnél, ahol mindig csupán a következő fájásra kell koncentrálni, azon kell túljutni...

– Milyen kis lépéseken vagy túl, és mi van még előtted?
– A perinatális képzésen megtanultam, hogy a szemléletben való változás a legnehezebb. Mindenképpen az anyák kezében vannak a dolgok. Volt például egy kismamaközösség Egerben, amikor még nem létezett az egyesület, és az ott lévő anyák összefogtak, leírták, mit is szeretnének másképpen, mint ami az egri kórházban elfogadott volt. Azóta itt sokat léptünk előre. Ez azonban nem megy az anyák nélkül. Ma már Egerben – tán éppen ennek a kezdeményezésnek az eredményeként – nem kérdés, hogy egy újszülött, ha egészséges, az anyukájával maradhasson az első, „arany órákban”.

– Otthon vagy kórházban optimális szülni?
– Nem a hol a fontos, hanem a hogyan. Mindenkinek ott a legjobb, ahol biztonságban érzi magát.

Névjegy

Név: Feithné Krajcsik Ilona

Család: házas, két felnőtt gyermeke van

Foglalkozás: magyar-ének szakos tanárként 1972-ben, majd népművelőként 1981-ben végzett az egri főiskolán; 2002-ben jóga oktatói, 2004-ben kismama-jóga oktatói képesítést szerzett; szoptatási tanácsadóként 2005-ben végzett, perinatális szaktanácsadóként (elsősorban a születést megelőző/követő időszakban segíti a családokat) 2009-ben végzett az ELTE-n

Civil tevékenység: az egri Összhang Egyesület elnöke, alapítója

Filozófiája: a siker szerinte az, amikor úgy születik egy kisbaba, ahogyan az a legjobb neki

Család: házas, két felnőtt gyermeke van

Foglalkozás: magyar-ének szakos tanárként 1972-ben, majd népművelőként 1981-ben végzett az egri főiskolán; 2002-ben jóga oktatói, 2004-ben kismama-jóga oktatói képesítést szerzett; szoptatási tanácsadóként 2005-ben végzett, perinatális szaktanácsadóként (elsősorban a születést megelőző/követő időszakban segíti a családokat) 2009-ben végzett az ELTE-n

Civil tevékenység: az egri Összhang Egyesület elnöke, alapítója

Filozófiája: a siker szerinte az, amikor úgy születik egy kisbaba, ahogyan az a legjobb neki

Feithné Krajcsik Ilona. Az egri kismamák Ilikéje derűt, életerőt sugároz, azért dolgozik, hogy jó legyen megszületni. FOTÓ: GÁL GÁBOR -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!