Közélet

2014.07.22. 08:05

Fejlesztés hatmilliárdból: így nézhet majd ki a felújítás után a kórház

Közel 6 milliárd forintot használhat fel a Markhot Ferenc Kórház a betegellátás szervezeti és strukturális fejlesztésére. Az építkezés idején a betegek türelmét kérik.

Guti Rita

Új, háromszintes technológiai tömb épül, ahol helyet kap a sürgősségi betegellátó, a központi intenzív és aneszteziológiai osztály, a központi laboratórium, a központi sterilizáló és higiéniai osztály, az új műtőblokk. A projekt során 44 ágyas neurológiai és stroke osztályt alakítanak ki, új gépparkot kap a radiológiai osztály, megújul a környezet, a betegellátás feltételei nagymértékben javulnak.

Mint lapunk is többször megírta, a Heves Megyei Önkormányzat 2010-ben európai uniós támogatást nyert el  az egri Markhot Ferenc Kórház fejlesztésére. A támogatás összege: 4.417.640.210 forint, melyhez a megyei önkormányzat 490.848.912 forint önrésszel járult hozzá. Az uniós forráson felül a megvalósítást a kormány 934.965.230 forint többletforrással támogatta.

A projekt 2010. december 15-én indult. 2012. január 1-től jogutódlás alapján a pályázat kedvezményezettje a Gyógyszerészeti és Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet (GYEMSZI), mint az egri intézmény fenntartója. Az építési kiviteli terveket  2010 végén a hivatalba lépő új kórházvezetés felülvizsgálta és módosítását kérte, hogy a járóbeteg-ellátás területe és kapacitása ne csökkenjen, a diagnosztikai műszerek beszerzésére fordítható költség pedig növekedjen.

A kivitelező kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás két fordulós volt, 2014. márciusában zárult le. A nyertes konzorciummal a szerződést 2014. július 15-én írták alá. Ezután elindul a kivitelezés, amelynek teljes költsége bruttó 4.819.010.479 forint.

– Abban a pillanatban, hogy biztossá vált a kivitelező, azonnal elkezdtük vele az egyeztetéseket, hogy minél kevesebb nehézséget jelentsen a betegek, a kórházi dolgozók számára ez a hatalmas építési munka – mutatott rá dr. Fütő László, a Markhot Ferenc Oktatókórház igazgatója.

– Nem tagadhatjuk, lesznek kényelmetlenségek, hiszen épületek bontása, új szintek felhúzása zajlik majd, ráadásul az is nehezíti a helyzetet, hogy egy másik pályázat keretében a kórház régi épületeinek rekonstrukciója is elkezdődik ősszel. Mindent megteszünk azért, hogy a gyógyító munka gördülékenyen menjen az építkezés idején is, ám ehhez a betegek, látogatók, a kórház dolgozóinak türelmét és megértését is kérjük.

Fűtő László kiemelte: már közeljövőben tapasztalhatják majd a kórházba igyekvők, hogy elkezdődött az építkezés közvetlen előkészítése, az Árva közi bejáraton csak a gyalogos forgalmat engedik majd át, autóval kizárólag a Minaretnél lévő kapun lehet behajtani. Nehezebbé válik a hotelépületben lévő kórházi osztályok megközelítése is, hiszen az udvaron át az már nem lesz lehetséges.

Építenek egy ideiglenes bejáratot a Knézich Károly utca felől, ám abban a két-három hétben, amíg ez elkészül, egyelőre a radiológiai osztály felől lesznek elérhetők a hotelépületben lévő fekvőbeteg osztályok. Folyamatosan tájékoztatják a betegeket táblákon is, de érdemes lesz figyelni a kórház weboldalát, ahol rendre frissítik a betegeket érintő információkat.

Korszerű, XXI. századi körülményeket teremtenek

A tömbben helyet kap a sürgősségi betegellátó, a központi intenzív és aneszteziológiai osztály, a központi laboratórium, a sterilizáló és higiéniai, valamint a dokumentációs és informatikai osztály. Itt épül meg az új 8+2 műtőtermes központi műtő. Ebben az épületben helyezik el a gyermekosztályt, a gyermek sürgősségi ambulanciát. Lebontják a rossz állapotú épületeket, a helyükön zöldterületek létesülnek. Kialakítanak egy  44 ágyas neurológiai és stroke osztályt, korszerű körülmények közé kerül a radiológiai osztály, új gépparkkal, digitális röntgenfelvételi technikával és új CT-MR laboratórium is segítik a gyógyító munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!