Gazdaság

2015.02.11. 15:01

Kézi erővel védekeznek a belvíz ellen

A Horti Szövetkezet területén kézi erővel, ásóval, kapával terelik a vizet az őszi búzáról.

HEOL

Megyénk mezőgazdasági területeit kevésbé érinti a belvíz, mint az alföldi, Békés megyei szántókat. Országosan mintegy 122 ezer hektár vetés van víz alatt - számolt be a gyongyostv.hu.

Bucsok Dávid, a Horti Mezőgazdasági Szövetkezet növénytermesztési és növényvédelmi szaktanácsadója a stábnak megmutatta, honnan kellett levezetniük a vizet, hogy az őszi búza ne fulladjon meg a víz alatt. 1300 hektár kalászosból, szerencsére csak néhányt hektárt veszélyeztet a belvíz, mert időben megkezdték a védekezést - tette hozzá a szakember. Itt a belvíz miatt minimális lesz a termésveszteség, de a tényleges károkat csak tavasszal tudják felmérni.

- Viszont a mezei pockok olyan drasztikusan elszaporodtak, hogy inkább a rágcsálóktól tartanak. A pockok károkozását egy erősebb fagy és vastag hótakaró tudná megakadályozni, de a kemény tél hiányában, marad a vegyszeres védekezés - mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!