Kultúra

2015.02.13. 07:24

Programok Heves megyében a hétvégén

Valentin napi programok, kiállítások, disznótoros farsang többek között a hétvége kínálatában.

HEOL

Péntek

Gyöngyösön délután öt órakor kiállítás nyílik Gyöngyös, Dédapáink városa, képek az 1880-as évekből címmel a Vachot Sándor Városi Könyvtárban.
EGERBEN sok-sok meglepetéssel várja Bálint nap alkalmából a bibliotékába látogatókat a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtár. Pénteken és szombaton féláron lehet beiratkozni a könyvtárba, illetve vasárnapig tart a Megbocsátás hete, azaz késve visszahozott könyvekért nem számítanak fel késedelmi díjat. Továbbá a Bálint naphoz kapcsolódó idegen nyelvű játékos feladatok, érdekes cikkek, kvízek, szerelmes lemezek is várják az érdeklődőket.

Szombat
EGERBEN 10 órától Bálint napot tartanak az egri várban Balassi Bálint emlékére.Zászlóvorgatók, fegyverbemutató, reneszánsz táncbemutató és leányrablás is várja az érdeklődőket.
EGERBEN 9-17 óráig tartják a IV. Felnémeti Disznótoros Farsang és II. Felnémeti Pálinkamustrát a Pásztorvölgyi Iskola aulájában.
KISNÁNÁN boszorkányos asszonyfarsangot rendeznek a Kisnánai Várrom és Népi Műemlékegyüttesben. Az érdeklődők délelőtt 10 órától kapcsolódhatnak be a programokba, amikoris 3D-s filmvetítés, tárlatvazetés várja a látogatókat, 13 órától pedig boszorkányok versengenek. A nap folyamán kicsiknek, nagyoknak is ajánlanak szórakoztató programkat. Lesz kincsvadászat, táncmulatság, kiszebáb-égetés, különböző farsangi játékok.
NOSZVAJON e hétvége a szerelemről szól. Jegygyűrűkovácsolás, mézeskalácsszív- díszítés, egy napra szóló házasságkötés, szépségszoláltatások, jóslás, bál is szerepel a programok között.

NOVAJON reggel 7 órától a Novaji Általános Iskola alsó tagozatos udvarán tradicionális disznóvágást tartanak, majd a hízó hagyományos feldolgozása, disznótoros ételek, kóstolók készítése, elfogyasztása következik. 11 órától a „remélés” hagyományát elevenítik fel: a helybéli fiúk, férfiak alkotta csoport házról házra járva bekormozza a lányok arcát, hirdetve a tavaszt. 18 órától hajnalig tartó farsangi „cuháré”, vagyis egy zenés mulatság veszi kezdetét a Művelődési Házban.
PARÁDSASVÁRON a borotválós asszonyfarsang főszereplői délelőtt 10 órakor gyülekeznek a művelődési házban, hogy maskarába öltözzenek, majd hangos kolompszó és zene kíséretében vonuljanak fel a falu utcáin. Ez a nap régen az asszonyok napja volt, akik az esti „macskabál”-ra valót a férfiak jelképes megborotválásával gyűjtötték össze. A borotválás, azaz a szimbolikus hatalomátvétel eszköze a fából készült borotva.

Vasárnap
EGERBEN7-16 óráig Országos régiségvásárt tartanak a Buszpályaudvar alatt, (a Domus-parkolótól a Bazilikáig).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!