Közélet

2015.06.20. 14:38

Nyári örömök

Az iskolai bizonyítványokat ezen a héten kézbe vehették a gyerekek, így végérvényesen is: hurrá, vakáció!

Sike Sándor

A szülők bizonyára legalább annyira lelkesednek, mint a családi otthon összes zugát birtokba vevő csemetéik. Vagy mégsem? A költői kérdésre a válasz attól függ, hogy milyen anyagi helyzetbben él a család, helyileg hol található az a lakás, aminek a kulcsát munkába menet a gyerkőc nyakába akasztják, hogy aztán a műszak végéig agódhassanak. Egy egri fiatal azért könnyebben talál elfoglaltságot magának a négy falon túl is, és még csak nem is kell feltétlenül – mint falun – az egyetlen kis köztéri parkban lógnia naphosszat.


Messze a várostól nehezebb az élet. Elérhető programok híján a csellengés alternatívája lehet a számítógép, de ez sem jó megoldás. A PC, vagy az Xbox függőséget okoz, épp elég fenntartani ezt az addikciót tanév közben, a nyári szünet a kikapcsolódásé kellene legyen. Ám az igény megfogalmazásán túl ott a szomorú valóság: szinte csak fizetős programok szerepelnek a kínálatban.
Az a nem költői kérdés is felvetődik, hogy miért is nincsenek megoldások? Hol vannak például az úttörő csapatok utódai: cserkészek, bakancsosok, mindenféle ingyenes kézműves és olvasótáborok szervezői? Olyan lelkes emberek, akik nem pénzügyi nyereségben, hanem egyfajta szolgálatban gondolkodnak.
Hogy miért is érné ez meg bárkinek is, egy olyan világban, ahol a pénz mozgat mindent, és amely társadalom egyre inkább atomizálódik? Épp azon okból, hogy ezt az izolációt egyszer csak meg kellene állítani, hogy jusson néha pár napnyi időnk mindenféle önzetlen cselekedetekre.

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!