Közélet

2015.06.23. 12:10

Ismét terítéken a kérdés: megrövidítsék-e a nyári szünidőt?

Akadnak, akik azt javasolják, nyaranta rövidebb vakáció is elegendő lenne, cserébe ősszel, télen és tavasszal pihenhetnének többet a diákok. Utánajártunk, mi szól ezen elképzelés mellett és ellen.

Juhász Henrietta

_LPD5724.jpg

Fotó: Lehoczky Péter

Még el sem kezdődött a szünidő, de a gyerekeket máris azzal „riogatják”: elképzelhető, hogy néhány év múlva rövidebb lesz a pihenéssel tölthető nyár. Számukra rossz hír, azonban a felvetés ez alkalommal pont a szülői oldalról érkezett. Természetesen az általános iskolák kilenc osztályossá tétele is szerepet játszik a szünidő rövidítésének tervében.

– Általában én vigyázok nyaranta a három kistestvéremre, ha véletlenül nem érek rá, akkor pedig a nagymamánk. A hat, nyolc és kilenc éves testvéreim közül az egyikük a legkevésbé sem szereti a táborokat, még az udvarra is nehéz őt kitessékelni – meséli érdeklődésünkre Kürti Kinga, az egri főiskola biológia szakos hallgatója, aki nem látja indokoltnak, hogy átszervezzék a szünidőket.

– Ha tavasszal, ősszel, vagy télen lehetnének otthon többet a gyerekek, nyáron pedig kevesebbet, az sem lenne nagy könnyebbség, hiszen a többi időszakban is szükség van a felügyeletükre. Ez az én esetemben azért is lenne problémás, hiszen az ősz és a tavasz végén már a vizsgáimra készülök, míg nyáron belefér az időmbe, hogy a testvéreimmel foglalkozzam – árulta el véleményét a fiatal lány.

A noszvaji Pintér Béláné és unokája, Boglárka épp a belvárosban sétáltak.
– Igen, a nyári szünidő nálunk is problémát jelent. Boglárka szülei dolgoznak, így nyaranta én és a másik nagymama töltjük vele a napokat. Még én is dolgozom, így a helyzet nem annyira egyszerű. Nehéz pénztárcakímélő tábort találni manapság – mondta el a nagymama, ráadásul a kislány hozzátette: ő sokkal jobban szeret a mamákkal lenni, vagy otthon, a játékai között.

– Én még mindig különórákra járok, de amikor csak tehetem itt Egerben töltöm az időt barátaimmal – meséli a Mikófalváról érkező, de Egerben tanuló Hortobágyi Réka. – Szerintem egyáltalán nem jó ötlet, hogy megrövidítsék a nyarunkat, hiszen pont ilyenkor van időnk és lehetőségünk a szabadban programokat szervezni, a többi évszak erre nem feltétlenül alkalmas – tette hozzá Réka.

Persze nem mindenki osztja ezt a véleményt.

– Pedagógusként és szülőként is azt látom, hogy az év közbeni hosszabb szünetek hasznosabbak lehetnek a gyerekek számára. Kétségtelen, hogy nyárra nehéz megoldani a gyerekek felügyeletét, ráadásul tapasztalataim szerint a két és fél hónap után szeptemberben nagyon nehéz nekik visszaszokniuk az iskolapadba – osztja meg velünk a többiekével kissé ellenkező álláspontját Párkányi István, az egri Eszterházy Károly Gyakorlóiskola pedagógusa. Véleménye szerint a gyerekek is sokkal jobban örülnének, ha például karácsony előtt több időt tölthetnének otthon.

– A nyári szünidőből elvett időre félévkor sokkal nagyobb szükségük van a diákoknak. Körültekintően, de valóban érdemes lenne bevezetni a szünidő ilyen elosztását. Emlékszem, gyermekkoromban a szünet végére már kifejezetten vártam, hogy elkezdődjön az iskola – meséli a feleségével három gyermeket nevelő pedagógus.

– Ideális esetben a nyár a gyerekek számára a táborokról szól, ahol hasznosan tölthetik idejüket a kortársaikkal, fejleszthetik készségeiket. Emellett beleférhet egy családi nyaralás és a szerencséseknek a nagyszülők is besegíthetnek. Ám a legtöbb családban a nyár a szülők számára ugyanúgy a munkáról szól, még a nyaralás sem jöhet szóba, mert örülnek, ha el tudják tartani a gyerekeket. Ilyen helyzetben pedig tényleg nagy gondot jelenthet a szünidő – mondta el Kosik Kitti szociálpedagógus, aki az önszerveződés lehetőségét vetette fel lehetséges megoldásként. Véleménye szerint a családok összefogásával megoldható lehet, hogy akár 4-5 gyerek felváltott felügyeletét vállalják. Az év közbeni hosszabb szünet lehetőségét ő is meggondolandó lehetőségként könyvelte el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!