Közélet

2015.06.24. 08:06

Egész Eger hazavárja Patríciát és kisfiát

Hosszú évek után pozitív változást jelent Nyíri-Kovács Patrícia és kisfia életében az új döntés, mely szerint Bora Boráról Tahitire költözhetnek. Mint megtudtuk, egész Eger értük izgul.

Juhász Henrietta

„Így már háromszázötven kilométerrel közelebb kerültek Magyarországhoz” – nyilatkozta kérdésünkre Nyíri Iván, aki lányáért és unokájáért harcolva huszonegy napig éhségsztrájkolt a francia követség épülete előtt.

Nyíri-Kovács Patrícia megnyerte a gyermek felügyeleti jogát, ám nyilatkozataiból jól érezhető: tart a volt férj fellebbezésétől, a hosszú ideje húzódó kálvária ezzel még nem ért véget.

– A hamis dokumentumok és a jogi csapda miatt a lányom és az unokám még mindig nem térhetnek haza, igaz, Tahitin legalább jobb körülmények között élhetnek majd. Patrícia egy angol nyelviskolában fog dolgozni, Noah pedig végre megfelelő iskolába járhat – mesélte a lábadozó Nyíri Iván, akit jelenleg is infúzióval gyógyítanak: hét kilót fogyott az éhségsztrájk ideje alatt. Elmondása szerint feleségét is borzasztóan megviselték a történtek, de számára is egy kis bizakodásra ad okot az új döntés.

– Nyilván senkinek sem szóltam a sztrájk előtt, aznap reggel tudta meg a feleségem és a lányom is. Ha most a feleségem arcára nézek, úgy látom, mintha velem együtt fogyott volna a huszonegy nap alatt – árulja el. A családtagok napi szinten beszélgetnek az internet segítségével, tartják Patríciában a lelket és igyekszenek vidám pillanatokat szerezni a kis unokának.

Esténként meséket olvasnak fel neki a nagyszülei, természetesen magyarul. A napokban azonban Noah ismét az apjánál kell, hogy töltse az időt, mert az új döntés szerint hathetente egy hetet és a nagyobb szünetek felét vele kell töltenie.

– Patrícia volt férje annak idején megfenyegette a lányomat és egy ilyen beszámíthatatlan emberre a bíróságok és az ügyészségek egyszerűen képtelenek kiszabni a megfelelő büntetést. Folyamatosan átveri a pszichiátereket is – tette hozzá Nyíri Iván, aki gyengesége ellenére máris újra felvette a harcot családja boldogságáért.

Az egri Kovács Csatlós Tamás, Patrícia vérszerinti apja megkeresésünkre elárulta, picit megkönnyebbült, ám aggodalmai nem szűntek meg azzal, hogy Patríciáék komolyabb közigazgatási helyre kerültek.

– A hideg futkos a hátamon, ha csak a lányom helyzetére gondolok. Egyelőre nem tudom elképzelni, hogy milyen lépés következik. Nap, mint nap beszélgetek velük és igyekszünk arra is figyelni, hogy ne a panasz legyen a középpontban, mert Patríciának nem szabad feladnia. A volt férje arra játszik, hogy pszichésen kikészítse őt – árulta el Kovács Csatlós Tamás. Fia, ifjabb Kovács Cs. Tamás, egri önkormányzati képviselő és Patrícia féltestvére kérdésünkre elmondta, csodálattal tölti el, ahogy a testvére tartja magát és nem adja fel, ahogy ők és az egész család is együtt harcolnak a fontos célért, hogy végre itthon tudják szeretteiket.

[caption id="" align="alignleft" width="430"] Ifjabb Kovács Cs. Tamás, egri önkormányzati képviselő is hazavárja féltestvérét Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Sokan izgulnak értük

Kovács Cs. Tamás, Patrícia féltestvére, elárulta, ebben a tragédiában az a legborzasztóbb, hogy szinte már minden lehetséges lépést megtették, mégsem sikerült pontot tenni az ügy végére.

– Óriási a társadalmi összefogás, amit jó érzéssel tapasztalok, úgy gondolom, hogy ezzel nekik is erőt adhatunk. Itt Egerben is szinte mindenkit megmozgatott már a testvérem problémája, sokan állítanak meg és érdeklődnek hogylétük iránt – mesélte a fiatalember, aki szerint az egriek összefogása példaértékű.

– Nehéz Patríciát ilyen helyzetben látnom, de hiszem, hogy az összefogásnak köszönhetően sikerül kikerülniük hosszú évek után a csapdából – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!