Közélet

2015.07.23. 11:40

Nagy álmok válhatnak ma este valóra

Akad, aki a számítógép előtt, van, aki a barátokkal együtt és sokan a közös eredményhirdető programokon várják csütörtök este a felvételi ponthatárokat. Minden okuk megvan az izgalomra.

Juhász Henrietta

Nyílt napot rendeztek Egerben az Eger Foodnál.

Fotó: Heves Megyei Hírlap

Lázasan számolják vissza a perceket az életük talán eddigi legnagyobb ugrópontja előtt álló fiatalok: ma este kihirdetik a 2015-ös felvételi ponthatárokat. Jóslatokba bocsátkozni nincs sok értelme, az előző évek tapasztalatai azt mutatják: igen eltérő lehet évente egy-egy szakon a bejutási küszöb. A tanulmányi eredmények alapján elért pontszám azonban már adott, a Dobó István Gimnázium idén végzett hallgatója, Pintér Attila bizakodó: úgy látja, mindent megtett, ami csak tőle telt.

– Nagyon szeretem a várost, így meg sem fordult a fejemben, hogy máshol folytassam a tanulmányaimat. Az Eszterházy Károly Főiskolán jelöltem meg két szakot, a gazdaságinformatikust és az emberi erőforrásokat. Viszonylag jó eredményeket értem el, többletpontokat is szereztem, van nyelvvizsgám, így talán nem kell annyira izgulnom – meséli Attila, aki a gimnáziumi évek alatt is inkább a reál tárgyakat kedvelte.

– Még nem döntöttük el a srácokkal, hogy hogyan követjük majd nyomon a pontszámhirdetést, persze az nem kérdés, hogy miután megtudtuk az eredményeket, valamiképp ünnepelni is fogunk – teszi hozzá a fiú.

Az egri Szilágyi Erzsébet Gimnázium volt diákja, Ipacs Henriett is nagy célokkal várja a ma estét, négy helyre adta be a jelentkezését, ebből az első két helyen az Eötvös Lóránd Tudományegyetem szerepel.

– Sokáig úgy gondoltam, hogy a gazdasági irányban szeretnék továbbtanulni, ám átgondolva az igen magas ponthatárokat és a személyes oldalt is, beláttam, hogy sokkal közelebb áll hozzám a rekreáció és a sportszervezés. Hat éve táncolok, 11 éve majorettezek, hároméves korom óta járok síelni, fontos számomra az egészséges életmód, így egyértelművé vált a választás. A budapesti egyetem mellett a Debreceni Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen jelöltem be szakokat. Igazából az ELTE a nagy álom, apukámék ott élnek Budapesten, így ha nem kapnék kollégiumot, akkor ők tudnak nekem segíteni – osztja meg velünk Henriett.

Idén az Educatio Nonprofit Kft. már nyolcadik alkalommal szervezi meg a leendő hallgatók számára a fergeteges Pont Ott Partit, ezúttal a budapesti Orczy-parkban. A hivatalos ponthatár váró rendezvényen ezúttal az Eszterházy Károly Főiskola is részt vesz, nem is akármilyen programokkal.

– Csatlakozunk ehhez a fő eseményhez: a fiatalok játékos formában szerezhetnek információkat készségeikről, önismereti feladatokon, pályaorientáción vehetnek részt. Nagyon fontos, hogy lesznek az eseményen olyanok, akiknek első körben nem sikerül a felvételi, számukra is nyújtunk támogatást, segítséget ahhoz, hogy milyen út vezet a pótfelvételihez. A tizenöt fős csapat tagjai a Líceum televízió munkatársai is, akik gondoskodnak arról, hogy azok is láthassák a képernyőn keresztül az eseményt és a fejleményeket, akik fizikailag nem lehetnek jelen – nyilatkozta érdeklődésünkre Vécsei Zoltán, az Eszterházy Károly Főiskola Hallgatói Szolgáltató Központjának vezetője.

A részvétel azért is rendkívül fontos a főiskola életében, mert a Pont Ott Parti Eszterházy-színpada tovább népszerűsíti az intézményt és bemutatkozik a jövőbeli hallgatók előtt is. A minifesztivál „kapuja” ma 14 órakor nyílik meg az izgatott diáksereg előtt, akiket már várnak a felsőoktatási intézmények képviselői, számos segítség és persze szórakozási lehetőség: koncertek is. Bár a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola nem készül ponthatár hirdető programokkal, várhatóan a 10 alapképzési, 3 mesterképzési és 14 felsőoktatási szakképzési szakon (nappali, levelező és távoktatási tagozaton) indul képzés az új tanévben és ezekre lesz lehetőség pótfelvételizni is.

Lassan útra kelnek a gólyák

Az EKF-en reményeik szerint 2000 új hallgató kezdi meg szeptembertől a tanulmányait, de hivatalos adat erről csak az esti eredményhirdetés után várható. A Károly Róbert Főiskolától Dr. Szegedi László oktatási rektorhelyettestől megtudhattuk: várhatóan a meghirdetett szakok túlnyomó részét indítani tudják szeptemberben, és a felvettek létszáma is növekedni fog a tavalyi évhez képest. Legnagyobb létszámú szakok között említhetőek a szőlész-borász mérnöki, a gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki, a pénzügy-számvitel, a gazdaságinformatikus és a kereskedelem és marketing alap és felsőoktatási szakképzési szakok, a mesterképzési szakok között pedig a vállalkozásfejlesztés szak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!