Közélet

2015.10.05. 17:31

Az igazság a csőszkunyhóban lakozik

Élet, vagy sors: miénk a választási lehetőség. De ki lakik a csőszkunyhóban és milyen csodákra képes? Van, amire nem tanítanak minket, mégis tudjuk. Müller Péter spirituális barangolásra invitálta nézőit.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

Zsúfolásig megtelt a Bartakovics Béla Közösségi Ház a Találkozások című program pénteki előadásán. Nem csoda, hiszen sokak kedvence, Müller Péter látogatott el a városba. A színpadon, széken ülve, hosszas csend után így szólította meg közönségét: „Kedves barátaim!”

– Mint minden előadás előtt, most is felhívtam a feleségemet. Azt tanácsolta: „derűs legyél ám!” De lehet-e kérésre teljesíteni tanácsát? – kezdett bele az előadásba a József Attila-díjas író, aki magát meditatív, gondolkodó és töprengő emberként jellemezte.

– Az életművészet lényege, hogy az emberek belülről alkotják meg magukat – fejtegette, majd áttért arra, mit tanácsol azoknak, akik segítségért fordulnak hozzá. – Azt kérdezik tőlem, hogyan szabaduljanak meg a depressziótól, hogyan álljanak talpra, én pedig elmesélem nekik, hogy pont úgy, ahogy gyenge lábacskáikon a mászókába kapaszkodva is megtették. Pedig a fejük nehezebb volt, mégsem hagyták, százezerszer elbuktak, de újra talpra álltak, aztán egyszerre csak futni, szaladni kezdtek, mert a mindenható legbelül van és általa bármire képesek vagyunk.

Müller Péter szerint kétféle mindenható van, egy, aki kívülről és egy másik, aki belül keresi a csodát. Ám a kettő életünk során csak együtt működik.
– Az élet egy nagy vállalkozás, de csak rajtunk áll, hogyan csináljuk: vacakul, közepesen, vagy kiválóan. A mi életművünk maga az életünk. Én is igyekszem művészi módon élni, mert ez határoz meg minket. A könyveim, amit olvastok, csak meditációs objektumok – jelentette ki. – Fent azt nézik majd, hogy meddig vitted emberileg, mennyire tanultál meg szeretni, feloldani a görcsöket, a zárt páncélt.

Feltárta a nézők előtt a Ji King csodáját, a csőszkunyhójába visszavonult esőcsináló történetét.
– A Jóskönyv is erről szól, hogy tudjuk és értsük, hogyan lehet megoldani, vagy elrontani sorsunkat – tért át 2001-ben megjelent kötetére. Az író szerint az életünk olyan, mint egy 64 fejezetből álló regény, amely épp mindig más-más fázisban tart. A modern világ eszközei, az informatika is egyszerű összefüggések hálózata. Hogy hogyan tudunk úrrá lenni egy szomorú fejezeten? Müller Péter filozófusokkal, bibliai történetekkel igazolta, hogy még az időjárási problémákat is képes előidézni az, ha az emberi lelkek nincsenek rendben.

– Mindannyiunk lelkében van egy csőszkunyhó, ahol átkódolhatjuk magunkat. Ott van a bennünk lakó isten, s innen még a halál is legyőzhető – állította. – Ha párkapcsolatban élünk, ott is sokszor abba a hibába esünk, hogy mindenért a másik felet hibáztatjuk, de azon már nem gondolkozunk el, hogy mi megtettünk-e mindent.
Müller Péter személyes példával is igazolta, hogy a halál legyőzhető: Márkus László barátjára emlékezett, aki tíz nappal halála előtt még felejthetetlen alakítást nyújtott közönségének.

– Ekkor teszik fel az emberek a kérdést, hogy mit tegyünk a csőszkunyhón kívül a megfertőzött világban? Könyvek, filmek közvetítik a félelmet, a szorongást, a szenvedést, azt, hogy az életnek nincs értelme, és még díjakat is nyernek érte – ironizált az író, aki arra utalt: ki kell emelnünk a lelkünket e kollektív félelemből.  

Mire tanít valójában a Ji King?

Müller Péter számos érzelmekkel teli történet tudója, nyitottan, félelmek nélkül tárja fel a titkokat, éli az életét és erre próbál tanítani mindenkit. A Jóskönyv, mely 2001-ben látott napvilágot, ahogy ő nevezi, az egyik „meditációs objektuma”. E könyvben az ősi Ji Kinget tanulmányozta. A Ji King szerint szárazság gyötörte az ázsiai településeket, ezért a falu népe az esőcsináló segítségét kérte. Aki amikor megérkezett, egy csőszkunyhóba bújt és arra kérte őket, hogy ne zaklassák. Érezte: az ott élő emberek negatívak, ezért nem hagyta, hogy őt is megfertőzzék. Megtisztította magát, s miután belső rendje helyreállt, harmadnap zuhogni kezdett az eső.

– Nincs semmi baj. Még a haláltól sem kell félnünk. Képzeljétek, szárnyatok van és repülni tudtok! Nem szabad hagyni, hogy a kaotikus világ megfertőzzön benneteket. Mindent csak belül lehet megoldani. Járni sem tanfolyamon tanultunk meg – viccelődött. Persze Müller Péter nem titkolja, vannak karmikus keretek, igazságtalan pofonok, de minden csak hozzáállás kérdése: 1956-ban hat golyót kapott, szülei féltése ellenére a szerelméhez sietett, de túlélte, s a felesége azóta is otthon várja őt. 

„Képzeljétek, szárnyatok van és repülni tudtok!” – spirituális kalandozáson jártunk Müller Péterrel Fotó: Berán Dániel -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!