Közélet

2015.10.08. 16:45

Megkezdte működését az Influenza Figyelőszolgálat

Szeptember 28. és október 4. között 45 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel.

HEOL

Az Európai Influenza Surveillance Hálózathoz tartozó országokhoz hasonlóan, hazánkban is megkezdődött az Influenza Figyelőszolgálat működése, mely Heves megyében 2015. év 40. hetétől (szeptember 28.) rögzít adatokat.

A Figyelőszolgálat klinikai adatgyűjtésére a megye területén működő háziorvosok 20 százalékát kérték fel. Ez azt jelenti, hogy 2015. év 40. hetétől 2016. év 20. hetéig tartó szezonban 40 praxishoz tartozó lakosok megbetegedési adatai alapján követhető nyomon az influenzaszerű megbetegedések alakulása Heves megyében. A kijelölt praxisok között 13 felnőtt háziorvosi, 16 vegyes, valamint 11 gyermekorvosi körzet van.

Virológiai adatgyűjtésre a figyelőszolgálatra kijelölt háziorvosok közül megyénkben három ún. sentinel orvos került felkérésre: egy felnőtt háziorvos Egerből, egy gyermekorvos Gyöngyösről, valamint egy vegyes körzetet működtető családorvos Hort községből. Ezen körzetek a megbetegedési adatok mellett rendszeresen küldenek vizsgálati anyagot virológiai vizsgálatra az influenzaszerű panaszokkal hozzájuk forduló páciensektől. A beérkezett minták eredményei alapján így hétről hétre látható, hogy mely influenzatörzs fordult elő megyénkben.

A figyelőszolgálatban résztvevő megyei praxisokban 2015. szeptember 28. és október 4. között 45 ember fordult orvoshoz influenzaszerű tünetekkel. A megbetegedéseket az egri, valamint a hatvani járási hivatalokhoz jelentették. A füzesabonyi járási hivatal illetékességi területéről nem jeleztek megbetegedést. A 40. héten orvoshoz fordult betegek közül a legérintettebb a 15-34 éves fiatal felnőttek korosztálya volt, közülük került ki a betegek 55,6 százaléka. Influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról a 40. héten nem érkezett jelentés. Heves megyében a 40. héten alacsony volt az influenza aktivitás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!