Közélet

2015.11.05. 07:22

Majmok a Bükkben: jövő év májusában nyithat az állatkert

Felsőtárkányban elsőként egy dél-amerikai állatokat felvonultató komplexum nyílik majd meg egzotikus állatokkal. Létesülhet egy Dínó-park is.

Guti Rita

Állatkert épül Egerben, s már az igazgatója is megvan. Ez a hír futott körbe az onlájn médiában szerdán. Utánajártunk. A hír igaz, csak nem pontosan így. Mint megírtuk: lesz állatkert, csak nem Egerben, hanem Felsőtárkányban. Az igazgató pedig valóban a kecskeméti Vadaspark éléről távozó Pullai Béla lesz.

– Nagyon friss ez még, épp most írom az engedélyeztetéshez szükséges papírokat, hogy a tervek szerint 2016. tavaszán megnyílhasson az állatkert, de nem Egerben, hanem Felsőtárkányban – erősítette meg értesüléseinket Pullai Béla, akitől megtudtuk azt is, valóban ő lesz a szakmai vezetője a hamarosan épülő parknak, amely mintegy 5,5 hektáron terül majd el.

– Örömmel fogadtuk a kezdeményezést, hiszen végre egy olyan fejlesztésről van szó, amiből a helyi vállalkozások, a felsőtárkányiak profitálhatnak, ám nem az önkormányzatnak kell tennie érte, hogy létrejöjjön, hanem befektetetők hozzák létre – árulta el megkeresésünkre Juhász Attila Simon, Felsőtárkány polgármestere. Juhász Attila Simon elmondta: a Lamport-völgy 24 hektárjának tulajdonosa, Grósz Ákos egy svájci illetőségű, de Magyarországon élő befektetővel közösen fogott bele a létesítendő állatkert tervezésébe. Utóbbi területe 5,5 hektár, a Grósz Ákos tulajdonában lévő 24 hektáros területen azonban más, szórakoztató létesítményeket terveznek.

– A tervek elkészültek, az engedélyezési folyamat is elindult, s várhatóan 2016. májusában megnyílhat az állatkert, melynek Pullai Béla lesz a vezetője, s létesülhet egy Dínó-park is – osztotta meg lapunkkal Grósz Ákos.

– Az állatkert tervezője nagy tapasztalattal rendelkező szakember, neves állatparkokat hozott már létre. Felsőtárkányban elsőként egy dél-amerikai állatokat felvonultató komplexum nyílik majd meg egzotikus állatokkal. Rengeteg madár, sokféle papagájfaj lesz majd látható, de tízféle majom, zebra, gnu és pingvin is lesz majd az állatkertben. A befektető, akivel kapcsolatba kerültünk számos egzotikus állat tulajdonosa, amelyek európai állatkertekben vannak jelenleg, onnan érkeznek majd Felsőtárkányba. Hatalmas kifutók lesznek, függőhidakról szemlélhetik majd az állatokat a látogatók, a legmodernebb mobil eszközökkel tervezzük létrehozni a parkot.

A dínópark mellé állatkertet Felsőtárkányba álmodó Grósz Ákos szerint hiányt pótol majd a létesítmény, hiszen a környéken nincs hasonló, s a településen, de még a környéken is pozitív hatást gyakorolhat a turizmusra, még vonzóbbá teheti a Bükk-kapuját az ide látogatók számára.

– A tizenegy éves fiammal rengeteg állatkertbe kellett már elmenni, viccesen mondhatnám, hogy emiatt jön létre a park, persze ez túlzás – tette hozzá Grósz Ákos. – Az azonban biztos, hogy a természeti környezetbe kihelyezett hatalmas dinoszauruszok kiállításának ötlete a kisfiam számlájára írható. Lesznek a parkban hatalmas mozgó dinoszaurusz-szobrok is, szóval nem csak élő állatok, hanem ezek a hatalmas dínók is reméljük sokakat vonzanak majd Felsőtárkányba.

A turizmus egyre erősebb a faluban

A faluvezető beszámolt arról is, hogy a település idegenforgalma szépen fejlődik, az ott eltöltött vendégéjszakák száma évről-évre szépen emelkedik. Az áttörést a 2012-es év hozta, amikor megnyitott a falu határában egy nagy szálloda, s az addigi évenkénti 400 ezer forintos idegenforgalmiadó-bevétel mára 12 millió forintosra duzzadt. Azt azonban az önkormányzati vezető is érzékelte: ahhoz, hogy még tovább maradjanak a hozzájuk érkező turisták, újabb attrakciókra van szükség a 3500 lakost számláló településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!