Közélet

2015.12.01. 17:35

Ha olcsó, akkor is alkusznak rá

Itt az advent, elkezdődött a köztéri árusoknál a karácsonyi ajándékok keresése. Sokszor több ezer forintot lehet spórolni, ha tudatosan vásárol az ember.

Sike Sándor

A karácsonyt a szeretet ünnepeként szokás emlegetni. Hogy, hogy nem a megváltó születésére emlékező ünnepkör azonban – a kereskedők nagy örömére – mára már inkább szól az ajándékozásról, mint az eredeti tartalomról. A szegényebb családok is, bár kis pénzből, megpróbálják „hozni” az ünnepet.

Advent első vasárnapja volt a múlt hét végén. Magával hozta azt is, hogy elkezdődött az ajándékvadászat. Különösen azoknak van nagy szüksége a türelemre és kitartásra, akiknek vékonyabb pénztárcából kell megoldani, hogy minden családtag karácsonyfája alá jusson meglepetés. Portálunk tett egy körutat, hogy hol, milyen holmikat keresnek a szegényebbek.

Friss tapasztalataink szerint – és ezt akár előre is lehetett volna borítékolni – a kínai boltok, időnként a forgalmasabb helyeken, főleg a buszpályaudvar környékén felbukkanó utcai árusok, valamint a „használt cikk” piacoknak mondott árusítóhelyek viszik el a pálmát. Az idézőjelre azért van szükség, mert ezek a piacok – amelyekből ezúttal kettőt néztünk meg: a szomszédban lévő, szerda délutánonként nyitva tartó mezőkövesdit és az alig féléves múltra visszatekintő, szombaton és vasárnap üzemelő egrit – bizonyos szempontból olyanok, mintha csak valamelyik kínai üzlet kihelyezett placcai lennének.

Az ötvenes éveiben járó Mária gyakorlott vásárló ezeken a helyeken. Örült, amikor az egri lehetőségről hallott. Nem jár ugyan rendszeresen, csak, amikor határozott célja van. A család nagy, ügyesen kell gondoskodnia az ajándékokról. Tapasztalatai szerint akár egy ezressel is olcsóbban meg lehet venni a boltban egyébként három-négyezer forintba, vagy többe kerülő holmikat, különösen akkor, ha egyszerre több darabot kér.

– Szerintem ezek az árusok valamelyik kínai lerakatból hozzák nagy tételben a ruhaneműt. Nem kell üzletet fenntartaniuk, villanyt, gázt, eladót fizetniük, nincs online pénztárgép, de még blokk se. Így könnyű olcsóbbnak lenni – fogalmaz az asszony, miközben három bélelt dzsekit mutat, amit az eredeti árhoz képest kétezer forinttal olcsóbban, darabját négyezerért vett meg.

Mezőkövesden ezen a szerda délutánon a nagy szél némiképp megzavarta az árusítást. A délután egy órától üzemelő piacon három körül – meg se várva a sötétedést – nagyon sok eladó kezdte összepakolni a portékáját. A bejáratnál egy idősödő férfi elektromos hajvágóra alkudozott éppen, s ha jól hallottuk, végül 3200 forintért elvitte az eszközt, ami elektromos borotvának is alkalmas. Hogy működik-e majd? Nem tudni, de legalább a dobozában volt. Természetesen itt is a ruhák teszik ki a kínálat nagy részét, illetve az elektromos és benzines eszközök. Ezer forintért adnak például tíz pár zoknit, háromezer alatt kelnek el a kapucnis pulóverek.

Mindkét piacra érvényes, hogy a kínai termékeket áruba bocsátókon túl sok erdélyi árussal is találkozhatunk. Ők tipikusan komolynak látszó portékákat ajánlanak a vevőknek, de tőlük vásárolva is kaphat bóvlit az ember. Ezt egy Andornaktályáról szinte minden szerdán Mezőkövesden nézelődő néni mondja, aki azt kéri, a nevét ne írjuk bele az újságba.
– Mind a négy unokámnak megvettem már a karácsonyi ajándékot. Nincsen az előírva, hogy közvetlenül az ünnep előtt kellene beszereznem. Beteszem szépen a kredencbe, és megvárják ott december 24-ét – mondja a nyugdíjas nő.

Ahogy közelednek az ünnepek, úgy szaporodnak az utcákon is azok a „kereskedők”, akik kéretlenül megszólítják a gyanútlan polgárt, kínálva neki ezt, azt. „Olcsón” kínálják az ajándéknak valót. Azt mondják a sokat tapasztalt hozzáértők, hogy ezeket a termékeket, túl azon, hogy törvénytelen az ilyen módon való árusításuk, nem éri meg megvásárolni, mert többnyire alulról súrolják a bóvli minősítés paramétereit.

Tudta-e?

Hosszú időre visszanyúló hagyományai vannak Egerben az ünnepi vásárnak, s a város terein, utcáin a karácsonyi előkészületeket az EVAT Zrt. koordinálja. Az önkormányzati cég gondoskodik a település közterületein az egységes, városképbe illő pavilonokról is. Annak az ellenőrzése viszont, hogy a kereskedés csak a jogszabályok által meghatározott módon folyhasson – más hatóságokkal együttműködésben, illetve önállóan is – az önkormányzat közterület-felügyeletére tartozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!