Közélet

2016.01.18. 16:06

Célegyenesben a nyolcadikosok

Megírták a nyolcadikosok szombaton a központi írásbeli felvételi vizsgát magyar, illetve matematika tantárgyakból. A feladatlapok kitöltésére a legtöbb középiskolában is lehetőség volt.

Sike Sándor

Az írásbeli vizsgát követően az általános iskola végzősei számára most a jelentkezési lapok beadása következik. A nyolcadikosok döntése ma meghatározóbb, mint valaha volt.

Az általános iskolások pályaválasztási procedúrája lényegében az elmúlt év december 8-án érkezett el a finiséhez. Eddig a határidőig kellett ugyanis jelentkezni a központi írásbeli felvételi vizsgákra, amelyeket országosan január 16-án írtak meg a jelentkezők. Ennek az eredményét persze, nem minden középiskolában kérik a jelentkezőktől.

Csaknem öt hónapos az a folyamat, amikor a mostani nyolcadikosok a központi írásbeli felvételi vizsgára való jelentkezés december 8-i dátuma és valamelyik középiskolába történő felvételük között megélnek. A hét végén, szombaton volt az első megmérettetés, amelyet időrendben majd a tényleges iskolaválasztás, azaz a jelentkezési lap kitöltése követ. Ez éppen az elkövetkező napokban történik.
Amennyiben a tanuló, de még inkább a szülő reálisan és jól dönt, akkor a nebuló már most a majdani életpályájának megfelelő iskolában folytathatja ősszel a tanulmányait.

Bizonyos kételyekkel vágnak neki a pályaválasztásnak T.-né Marikáék. A megyeszékhelyhez közeli településen élő fiatalasszony szerint ennek az az oka, hogy a kisebbik, a nyolcadik osztályt végző gyermeke nem éppen él tanuló, még az is előfordulhat, hogy félévkor nem lesz meg minden tárgyból legalább a kettes érdemjegye. Az anyuka valahogy így fogalmazza meg azt a tényt, hogy a gyerek – a legrosszabb esetben – akár meg is bukhat, s ezzel az eredménnyel bizony nem nagyon lehet válogatni az iskolák között. Még úgy sem, hogy tudható: a középiskolák is „kapaszkodnak” mindem felvehető gyerekbe.

– Az nyilvánvaló, hogy Andris szakmát fog tanulni, és nem máshol, mint a Bornemisszában. Remélem, felveszik – mondja Mária asszony, aki hozzáteszi: Egerben ugyanis csak itt van olyan szak, ami a most is a megyeszékhelyen tanuló fia elképzelésének is megfelel. Esztergályosnak tanul majd valószínűleg, így nagyapja nyomdokaiba léphet. – Kényszer szüli ezt a választást, de nem is kell mindenkinek egyetemet végeznie – teszi hozzá az anyuka.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nyílt napon ismerkednek a diákok a tudománnyal a Neuman János Középiskolában. Az itt tanulók két év után dönthetnek a szakirányról. Fotó: MW
[/caption]


Dr. Sipos Mihály, az Egri Neumann János Középiskola igazgatója szerint minden iskolának fontos az utánpótlás. Azt, hogy kit választanak, az dönti el, hogy mennyire tudja teljesíteni az ígéreteit az iskola. Ezért is kell törekedni minél szélesebb körben megismertetni a pályaválasztókat a körülményekkel, az eredményekkel, illetve az elvárásokkal is. Ha szimpatikus, jónak tűnik a középfokú tanintézmény, akkor jelentkeznek is az igazgató meggyőződése szerint.

Megtudjuk: a mostani felvételi részeként az elmúlt évben december 8-ig kellett jelentkezni a központi írásbeli felvételikre, de abból, hogy hol teljesítették január 16-án ezt, melyik intézményben a pályaválasztó nyolcadikosok, nagyon sok következtetést még nem lehet levonni. De azért bizonyos előrejelzésnek tekinthető, ki hol írja meg a dolgozatot.

– Mi mindig reménykedve nézzük az írásbeli vizsgára való jelentkezést, most is így teszünk. Úgy vélem, hogy a mostani írásbeli felvételi során hozzánk jelentkezők nem lesznek rosszabbak sem létszámban, sem pedig minőségben, mint eddig. Az a tapasztalatunk, hogy elég sok a hátrányos helyzetű, alulszocializált, alulmotivált gyerek. Persze tehetség is sok akad a hátrányos helyzetűek között. Számukra az Arany János program, amit az iskolánk tizenkettedik éve folytat, nyújt jó lehetőségeket – fogalmaz a Neumann középiskola direktora, akit azt is elmondja, hogy valójában áprilisban derül majd ki, a jelentkezők közül ki, hová nyert felvételt, noha a jelentkezési határidő hamarosan lezárul.

– Azt kell tudni, hogy a nyolcadikosok mostani döntése, lévén, hogy a közoktatásban és a szakképzésben nagy változások voltak, valamivel erősebben meghatározza a későbbi életpályát, mint korábban. A szakképzés olyan irányt vett, hogy a munkaerő-piaci igényeket kívánja kielégíteni. A tervezett továbbtanulás szempontjából a gimnázium visszakapta a klasszikus szerepét. A Neumannban szerencsére továbbra is „házon belül” lehet dönteni a továbbtanulás, vagy valamely szakma között, vagyis csak az utolsó két évben válik véglegessé az „irány” – teszi hozzá dr. Sipos Mihály.

Tudta-e?


A középiskolákba történő felvételi eljárásnak többféle módozata van. Kizárólag tanulmányi eredmények alapján a tanulmányi területek közel kétharmadára lehet bejutni, míg 15 százalékában az általános iskolai eredmények mellett a kompetencia alapú írásbelik eredményeit is figyelembe veszik. Vannak tanulmányi területek, amelyek a felvételi mellett egyéb feltételeket támasztanak, például alkalmassági vizsgát kérnek, illetve képességeket vizsgálnak.


Ilyen is van: „katolikus pályaválasztás”

A pályaválasztás szempontjából igen sajátos együttműködés jött létre az egri Szent Imre Katolikus Általános Iskola és az ugyancsak a megyeszékhelyen működő Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola között. Nem véletlenül, hiszen mindkét intézmény fenntartója a főegyházmegye. A két intézmény megállapodása értelmében a legalább négyes átlagot teljesítő, és minimum jó magaviseletű tanulók, akik a Deák Ferenc úti iskolában fejezik be a nyolcadik osztályt, felvételt nyernek – amennyiben oda jelentkeznek – az Andrássyba. Ez derült ki legalábbis azon a szülői értekezleten, amit az általános iskolában tartottak még az elmúlt évben. Ezen a megbeszélésen egyébként Rozmán Éva, a Klapka utcai szakközépiskola igazgatója tájékoztatta a lehetőségekről a megjelenteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!