Közélet

2016.02.21. 10:57

Mi változott a CSED-del és a GYED-del kapcsolatban?

Mostanában egymást követik a bürokrácia csökkentéséről szóló intézkedések. Ezzel kapcsolatban azt kérdezik a kismamák, hogy milyen változások vonatkoznak rájuk ez év januárjától.

B. K.

Utána néztünk. A legfontosabb talán, hogy mostantól a kismamák számára egyszerűsítést jelent az őket megillető ellátások – nevezetesen a Csecsemőgondozási díj (CSED) és a Gyermekgondozási díj (GYED) – igénylése. Az eddigi gyakorlat ugyanis kétlépcsős volt, ezt a két ellátást külön-külön kellett az arra jogosultnak megigényelnie.

 Ez nem csak az ügyintézőknek okozott plusz munkát, de a tapasztalatok azt mutatták, hogy sokszor az igénylők elfelejtették időben benyújtani az ehhez szükséges papírokat az ellátást megállapító és folyósító szervnek. Többször előfordult, hogy a kismama a CSED lejárta után hiába várta a GYED folyósítását, mivel azt gondolta, hogy ez automatikusan történik, ám azt külön kellett igényelni.

Sokak örömére ez a folyamat változott meg 2016. január 1-jétől, hiszen az idén már egyetlen nyilatkozat benyújtásával el lehet indítani ugyanazon gyermekre tekintettel a CSED és a GYED igénylését.

Annak ellenére, hogy már év elejétől lehet élni ezzel a lehetőséggel, az ehhez szükséges nyomtatványok nemrégiben kerültek fel az OEP honlapjára, melyek onnan is letölthetők. Természetesen a két ellátásra vonatkozó igény külön-külön is benyújtható a korábbiaknak megfelelően. Erre leginkább akkor lehet szüksége valakinek, ha nem ugyanaz a személy veszi igénybe a CSED-et és a GYED-et.

Az egyszerűsített igénylési folyamat jelentősen megkönnyíti az ellátásokkal kapcsolatos ügyintézést, így minden kismamának érdemes élni a lehetőséggel és egy időben igényelni a két ellátást, hiszen ez a lehetőség mindenki számára adott, akár a munkahelyén működő társadalombiztosítási kifizetőhelyhez, akár a kormányhivatalhoz nyújtja be igényét. (Forrás: Szülők Lapja)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!