Közélet

2016.03.09. 06:46

A folyók apadnak, a belvíz növekszik

Folyamatosan csökken a hét elején a folyók vízszintje a Közép-Tisza vidékén – közölte a Közép-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖTIVÍZIG).

SZ. E.

A Tiszalökön és Kiskörén az elmúlt hét végén megkezdett duzzasztás eredményeként a Tiszán folytatódik a lassú apadás.
A vízállás kedd reggel Kisköre-alsónál 653 centiméter volt, vasárnap óta 33 centimétert csökkent. A Tiszán érkező további vízutánpótlás függvényében a Tisza-tavon a Kisköre-felsőnél mért 710 centiméteres duzzasztott vízszintet tartják, illetve csökkentik olyan mértékben, hogy a Kisköre alatti folyószakaszon az apadás üteme a napi 60 centimétert ne haladja meg.

A Zagyva-Tarna vízrendszerben az elmúlt napokban lehullott, 20 millimétert meghaladó csapadék következtében a folyón még napokig I. fokú készültség feletti vízállások várhatók.

A napokban lehullott csapadék hatására ismét nőtt a belvíz borította terület nagysága a Közép-Tisza vidékén. A hétfői adatokhoz képest 500 hektárral nagyobb területen, összesen 20 ezer 950 hektáron regisztráltak elöntést, amiből 7800 hektár őszi vetés, 4750 hektár pedig szántó. A KÖTIVÍZIG Heves megyei területén 4750 ezer hektáron áll a belvíz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!