Közélet

2016.04.06. 19:28

Még főiskolaként az egri intézmény a legkeresettebb

Nyilvánossá tette a hét elején az Oktatási Hivatal az idei felsőoktatási felvételi jelentkezések adatait.

Sike Sándor

Ami a számokból azonnal kitűnik: nőtt az egyetemre, főiskolára igyekvők száma öt százalékkal. Az országos átlagot meghaladó a növekedés megyénk mindkét főiskoláján.

Az országosan 111 ezret is meghaladó jelentkező közül csaknem hatezren, egészen pontosan 5818-an az egyetemmé váló egri Eszterházy Károly Főiskolára pályáznak, amivel a megyénkbeli intézmény az országos rangsorban a 13. helyen található az összes magyar felsőoktatási intézmény közül. Míg, ha csak a főiskolákat nézzük, akkor az első, vagyis a legkeresettebb az Eszterházy.

A Heol.hu kérdésére Kalóné Szűcs Erzsébet, a felvételi és képzésszervezési osztály vezetője elmondta, míg országos szinten 5 százalékkal, az Eszterházy Károly Főiskolán 17-tel nőtt a felsőoktatásba jelentkezők száma az előző év hasonló időszakához képest. Az elsőhelyes jelentkezők száma 12 százalékkal 2785-re emelkedett.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán a közelmúltban kísérleteket is bemutattak, hogy a gyerekek bepillanthassanak az intézmány életébe Fotó: Czímer Tamás
[/caption]

– Az összes hozzánk jelentkező közül alapképzésre 2566-an, mesterképzésre pedig 1109-en adták be jelentkezésüket az általános felvételi eljárásban. A pályázók az idén hat helyet jelölhettek meg a jelentkezési lapon, így a főiskolára több mint tízezerötszáz jelentkezés érkezett – mondta az osztályvezető, aki a Hírlapot arról is tájékoztatta, hogy az Egerbe pályázók több mint fele nappali tagozatos, állami ösztöndíjas képzésekre szeretne jönni.

Megtudtuk: alapképzésre 6349, mesterképzésre 2093 jelentkezés érkezett. Bár a közoktatásban nagy a kereslet a friss diplomások iránt, az osztatlan tanári szakpárokra vonatkozóan még mindig kisebb az érdeklődés.
– Az egri főiskola sárospataki Comenius Karán az előző évhez képest duplájára nőtt a tanító és az óvodapedagógus szakra jelentkezők száma. A Károly Róbert Főiskola (KRF) szőlész-borász mérnök szakot is hirdetett Sárospatakon, ahol felsőoktatási szakképzésben várhatóan 15-en kezdhetik majd meg a tanulmányokat ősszel.

A Bölcsészettudományi Karon különösen a Vizuális Művészeti Tanszék alapszakjai a vonzóak: az elektronikus és a képi ábrázolás szakokra összesen mintegy 300 jelentkezés érkezett – sorolta a szakember, aki hozzátette: július 1-jén az EKF és a KRF összeolvadásával, illetve a Szent István Egyetem jászberényi karának csatlakozásával megalakul az Eszterházy Károly Egyetem. A három intézménybe, azaz a leendő egyetemre összesen 7914-en közel tizenháromezer jelentkezést nyújtottak be; közülük 3672-en első helyen jelölték meg az Eszterházy Károly Egyetem valamely campusát.

– Miközben országosan öt százalékkal növekedett a jelentkezők száma a 2015-ös adatokhoz képest, a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola csaknem 11 százalékkal növelte az összes jelentkezési létszámát az előző évhez képest, valamint az első helyes jelentkezéseket figyelembe véve huszonegy százalékos növekedést ért el.

Az alapképzésen közel tizenhárom százalékos a jelentkezési szám gyarapodása. Képzési területenként az agrár- és a gazdaságtudományok területen huszonnégy, illetve huszonhárom százalékos növekedés tapasztalható – tájékoztatott lapunk kérdésére Szabó Tamás, a KRF Hallgatói Információs és Szolgáltatási Központ igazgatója. Közölte azt is, bíznak abban, hogy a júliusi integrációval ez a folyamat erősödik, meglévő, s új szakjaikra is több fiatalt vesznek majd föl.

Az idén egyesülő intézmények értékes oktatási, kutatási portfólióval rendelkeznek, s Gyöngyösön úgy látják, az erők egyesítése új lehetőségeket nyit, további fejlődést, új képzések indítását teszi lehetővé.
A jelentkezők körében a legnépszerűbb szakok közé az Emberi erőforrások Ba, Gazdaságinformatikus BSc, a Pénzügy és számvitel Ba, a Gazdasági és vidékfejlesztési agrármérnöki BSc, a Környezetgazdálkodási agrármérnöki BSc, a Vezetés és szervezés MA, s a Szőlész-borász mérnök szakok tartoznak.

További karok és számok az EKF-en

A legtöbb jelentkezést – 3381-et – az Eszterházy Károly Főiskola Természettudományi Karán regisztráltak. Itt a legnépszerűbb szakok a sporttudományi képzési területhez tartozó alapszakok, a tanári szakpárok, a programtervező informatikus alapképzés. A Tanárképzési és Tudástechnológiai Karra 2674 jelentkezés érkezett, zömében a pedagógusképzéshez tartozó alapszakokra. A legtöbben óvodapedagógus, csecsemő- és kisgyermeknevelő alapszakon tanulnának a következő tanévben. A Gazdaság és Társadalomtudományi Karon kimagasló a jelentkezés a turizmus-vendéglátás, gazdálkodási és menedzsment alapszakokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!