Közélet

2016.08.25. 19:32

Eger új díszpolgára Cseh László

Két hónap elteltével csütörtökön összeült ismét Eger közgyűlése. Egy-egy témában – az őszre való hangolásképpen – összecsapott az ellenzék és a kormánypárti többség.

Sike Sándor

Fotó: Daniel Beran

Különösebb izgalmak nélkül kezdődött az egri közgyűlés csütörtöki ülése. Ezt jól példázza, hogy az egyik legnagyobb költségű program, az M25-ös autóút építése miatt szükséges helyi építési szabályzat módosításánál a szakember előadta a „tudnivalókat”, a képviselők pedig hozzászólás nélkül, egyhangúlag megszavazták a rendelet korrekcióját. Az első vitát az érsekkerti kutyafuttatás szabályozása váltotta ki.

De mielőtt előreszaladnánk, be kell számolnunk az első napirendi pontot megelőzően történtekről: a névnaposok – Orosz Lászlóné, Ibolya; Komlósi Csaba és a három István (Bátori, Tóth, Herman) – köszöntéséről, valamint dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő napirend előtti hozzászólásáról. A térség parlamenti képviselője négy témakört hozott a város közgyűlése elé. Előbb gratulált az egri, valamint egri kötődésű sportolóknak, akik Rióban nagyszerűen helytálltak. Közülük is név szerint Cseh Lászlónak, s egyúttal reményét is kifejezte, hogy elfogadja a grémium az előterjesztést, s így a sportoló megkaphatja a díszpolgári címet. (Ez később meg is történt, a közgyűlés zárt ülésen megszavazta a díszpolgári címet az olimpikonnak.)

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Cseh Laci Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Szólt arról is, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójának méltó megünneplésére emlékbizottság alakult, pontos menetrend szerint teszik a dolgukat, konferenciákat szerveznek, kiadványokat szerkesztenek és versenyeket tartanak.

Nyitrai szerint a város jövője szempontjából a mostani európai uniós gazdasági ciklus akár az elkövetkező 25 évet is meghatározhatja. Eger jól áll a sikeres pályázatok szempontjából: az országban itt az egyik legmagasabb az eredményes pályázatok száma. A neheze azonban most jön, hiszen a megvalósítás szakasza következetes munkát kíván.

Végezetül október 2. következett:
– Döntő népszavazás előtt állunk, súlyos kérdés és súlyos probléma, amiben dönteni kell, ezért mindenki menjen el szavazni és foglaljon állást – mondta.

Napirend előtt dr. Vácity József kórházigazgató is szót kapott (keretes írásunk), nem érkezett viszont kérdés a rendőrség képviselőjéhez. Tóth István (Jobbik) napirend előtti hozzászólását a többség úgy minősítette, hogy az nem felel meg azoknak a kritériumoknak, amelyek a napirend előttiséghez kellenek. (A képviselő az Almagyar utcai kisposta bezárásáról szólt volna, amit csak napirend után mondhatott el.) Ennyi előjáték után megkezdődhetett az ülés.

A helyi építési szabályzatot több pontban módosította a közgyűlés, míg végül elérkezett a testület az első vitát kavaró ügyhöz. Az érsekkerti kutyafuttatás kérdése időnként már-már filozófiai színezetet kapott abban a kontextusban, hogy kinek az érdeke a fontosabb, az emberé vagy derék barátjáé, illetve ki piszkít többet, ki tesz több kárt a parkban, az ember vagy az állat. A kutyafuttatás újbóli engedélyezését az előterjesztő Lombeczki Gábor egyébként azzal indokolta: „a kutyatartóknak igényük van arra, hogy lehessen itt kutyákat sétáltatni, futtatni”. Fontosnak nevezte továbbá, hogy érezze magáénak mindenki ezt a kertet, tartsa tiszteletben a szabályokat.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Figyelmesen hallgatták a város vezetői, Martonné Adler Ildikó alpolgármester és Habis László polgármester a csütörtöki közgyűlésen elhangzott hozzászólásokat Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Az ellenzéki képviselők a rendelet módosításának elhalasztását kérték, például addig, amíg több városrészben is nem alakítanak ki kutyafuttatót, vagy addig, amíg nem születik városi ebtartási rendelet. Ezen felvetés után dr. Kovács Luca jegyző felhívta a figyelmet arra, hogy egy alkotmánybírósági döntés értelmében ezt a kérdést nem is szabad helyben szabályozni.

Bognár Ignác (Jobbik) szerint nem is természetvédelmi kérdés ez elsősorban. (Az Érsekkert fokozott védettséget élvez.) A képviselő megfogalmazása szerint magyar fajtákat nem is látni a parkban, csak dróton vonszolt divatkutyákat. Tóth István az elkerített kutyafuttatót, Mirkóczki Zita (MSZP) az ebtartás szabályozását hiányolta, Földvári Győző (DK) pedig napirend visszavonását kérte.

A sok hozzászólás végezetül azzal zárult, hogy meg kell találni az összhangot az Érsekkert minden használójának az érdeke között, a kutyák pórázon bemehetnek, a közterület-felügyelők pedig nagyon figyeljenek a szabályok betartására.

Az ebügyet követően megint felpörgött a menetrend, amelyet időnként meg-megszakított egy-egy olyan téma – a városi médiában való ellenzéki megjelenés; kik a felelősei az illegális hulladéklerakásnak; mikor nyit újra az EGRIX-Egal; mi folyik a Brancsban –, amelyekben a képviselők a vitatkozós arcukat mutatták. Ezekre az ügyekre szombati lapszámunkban visszatérünk.

Költözhet az Új Nemzedék Központ

Egy Érsek utcai ingatlannak az Új Nemzedék Központ számára történő kedvezményes használatba adása kapcsán is – erről tegnap Komlósi Csaba (LMP) sajtótájékoztatójáról tudósítva írtunk – fellángolt a vita. A képviselő az ülésen is elmondta, hogy Lombeczki Gábor alkalmazottja volt a vállalkozásnak. A megszólított képviselő úgy reagált, hogy a projekt indulásakor heti 20 órában dolgozott mentorként. Örül, hogy minden megyei jogú városban nyílt ifjúsági iroda, kormányzati kezdeményezésre. Hozzátette: van itt galéria is, ahol kiállításokat tudnak tartani. A többség megszavazta az előterjesztést.

Bemutatkozott a kórházigazgató

Dr. Vácity József, a Markhot Ferenc Kórház főigazgatója bemutatkozó hozzászólásában arról szólt, hogy a személycsere az intézmény élén jól kidolgozott egészségpolitikai stratégia alapján, előkészített döntés volt. Közölte: az intézmény stabil, három lábon áll. A pénzügyi helyzet rendezett, orvosszakmailag is magas színvonalú a munka, a munkatársak körében nyugodt a légkör. Bár a kollégák lelki világában nem zajlottak le nyomtalanul a 2008 óta történtek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!