Kultúra

2016.11.02. 12:01

Nekik járt a legsúlyosabb büntetés

A hevesi Helytörténeti Gyűjteményben megnyílt a „Büszkeségpont a hevesi áldozatok emlékére” című kiállítás.

SZ. E.

A tárlatot az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott Emlékbizottság támogatta, a hevesi forradalmárok neveit pedig emléktáblán örökítették meg.

Gyimesiné Gömöri Ilona muzeológus a Hevesi Hírportálnak elmondta: a tárlat egy terme a budapesti utca hangulatába vezeti a látogatót. A fal nagyságú fotók egyik oldalon az öröm, a kezdet képei, a másik oldalon a pusztulást közvetíti az óriás tank látványa. A monitoron ’56-os híradások, filmfelvételek láthatóak.

A hevesi eseményeket bemutató terem egy hevesi irodát jelenít meg a forradalom napjaiban, ahol egy nemzetőr áll szórólapot tartva, társa vállán puska. A vitrinben a hevesi elítéltek börtönben készített munkái, levelei láthatóak. S, hogy miért is érdekesek ezek? Heves megyében a legsúlyosabb ítéletek a hevesiek perében születtek: ketten kaptak életfogytiglani börtönbüntetést. A bíróság ugyanis nem az elkövetett cselekményt értékelte, hanem a vádlott előéletét.

A kiállításhoz iskolai csoportok számára múzeumpedagógiai foglalkozás is kérhető.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az egyik teremben Budapest, a másikban Heves 1956-ban FOTÓ: HEVESI HÍRPORTÁL/JAKAB TIBOR
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!