Közélet

2016.12.07. 08:30

Négy campus, egy szemlélet

Nyílt napot tartottak kedden az Eszterházy Károly Egyetem egri campusán. A felvételi eljárásról, a pontszámításról, a képzésbeli változásokról és az oktatási kínálatáról is tájékozódhattak a fiatalok.

Juhász Henrietta

Fotó: Daniel Beran

Párban, szülővel, barátokkal, vagy épp osztálytársakkal érkeztek a fiatalok az Eszterházy Károly Egyetem egri campusának nyílt napjára kedden. A Líceum épületében fontos információkat szerezhettek a leendő hallgatók a felvételi eljárásról, a pontszámításról, a képzésbeli változásokról és kiemelten az intézmény oktatási kínálatáról. Az egri campuson a gyöngyösi, sárospataki és jászberényi campusok képzéseivel is megismerkedhetett az ifjúság, de a campusok a napokban külön-külön is szerveznek tájékoztatókat.

A felsőoktatási felvételi fordulatairól személyesen is tájékozódhattak azok a jelentkezés előtt álló fiatalok, akik részt vettek az Eszterházy Károly Egyetem nyílt napján, akár hétfőn a Jászberényi, akár kedden az Egri Campuson. Ma Gyöngyösön, csütörtökön Sárospatakon szervez nyílt napokat az egyetem.

A Líceum épülete kedden korán reggel megtelt érdeklődőkkel, akik a bejáratnál egy programtáblázatot vehettek át az egyetem hallgatóitól. Az első emeleti díszteremben a felvételi- és képzésszervezési osztály vezetője, Kalóné Szűcs Erzsébet tartott tájékoztatást elsősorban a felsőoktatási szak-, az alap- és osztatlan képzések lehetőségeiről.
Kalóné Szűcs Erzsébet hangsúlyozta, hogy bár négy városban és campuson, különféle hagyományokkal és helyi adottságokkal oktatnak, az egyetemi szemlélet mindenhol megegyezik.

A campusokon belül öt karra: az Agrártudományi- és Vidékfejlesztési, a Bölcsészettudományi, a Gazdaság- és Társadalomtudományi, a Pedagógiai, valamint a Természettudományi Karra adhatják be jelentkezésüket a leendő hallgatók. A diákok megtudhatták, hogy a központi felvételi tájékoztató várhatóan december 20-án jelenik meg.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A diákok, körbejárva az intézményben, elég alaposan megismerhették az egri campust Fotó: Berán Dániel
[/caption]

Az osztályvezető a Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar szakjainak évek óta igen magas pontszámaira is kitért, megoldásként a felsőoktatási szakképzéseket ajánlotta, melyek átmenetet jelenthetnek az állami ösztöndíjas alapképzésekhez, vagy lerövidíthetik az önköltséges alapképzések idejét. Elhangzott az is, hogy óriási a szakemberhiány az informatikában, ezért az egyetem képzéseivel ezt a területet is szeretné előrelendíteni.

A következő jelentkezési időszakban több szak neve is megváltozik, így megszűnik az elektronikus- képi- és plasztikai ábrázolás. Akik ezek közül szeretnének választani, azoknak képalkotás szakra kell leadniuk a jelentkezésüket. Azoknak, akik a mozgóképkultúra iránt érdeklődnek, szintén ezt a szakot, azon belül a mozgóképkultúra szakirányt kell megjelölniük. Új szak a képzési kínálatban a tervezőgrafika, az ének-zene szakot pedig zenekultúraként találják a listán a jelentkezők.

Az Eszterházy Károly Egyetem a tanárképzési kínálatában 74-féle párosításból választhatnak a diákok. Kalóné Szűcs Erzsébet arra is kitért, hogy míg évente 8000 tanár megy nyugdíjba, addig 1500-2000 hallgató választja a tanári pályát. Jövőre a pedagógus foglalkozást választó fiatalok számára nagy lehetőség lehet a Klebelsberg ösztöndíj, ami a választott szakpártól függően akár havi 25-75 ezer forintot is jelenthet. Visszatér az egyetemre a fizikatanári képzés, változások várhatóak a sporttudományi kurzusok neveiben is. Ilyen például, hogy 2017-től edző (kézilabda edző) szakra jelentkezhetnek a diákok.

A duális képzésben rejlő lehetőségekről is tájékoztatta az érdeklődőket Kalóné Szűcs Erzsébet. Ilyen elmondása szerint jelenleg a turizmus, a programtervező informatikus és a szőlész-borász szakokon adódik, ami szerződést jelenthet egy vállalati partnerrel, így pedig a hallgató tanulmányi ideje alatt is részesülhet díjazásban, mely az akkori minimálbér 60 százalék, olyan komoly munkatapasztalatot jelenthet, ami segítheti a későbbi elhelyezkedést. A meghatározó változásokon túl a pontszámítás menetét is részletezte a leendő hallgatóknak a vezető, de kitért az alkalmassági és gyakorlati vizsgákra is. Az egyetem januárban a felvételi alkalmassági vizsgát igénylő szakokra előalkalmassági vizsgát is hirdet majd.

Az Egri Campus nyílt napján dr. Pajtókné dr. Tari Ilona megbízott oktatási, képzésfejlesztési és tanulmányi ügyekért felelős rektorhelyettessel is beszélgettünk, aki elmondta, minőségi képzésükkel szeretnék szolgálni régió igényeit. Az ország számos pontjáról jöttek diákok az intézmény nyílt napjára, így Putnokról Vadnai Ágota, Aszódról Román Lili és Tosi Fanni: mindhárman pozitívan értékelték a nyílt napot és előreláthatóan ezt az egyetemet választják majd.

– Azért válasszák az Eszterházy Károly Egyetemet, mert nagyon színvonalas az iskola, az oktatás, jó a hallgatói közösség – biztatta a diákokat Zaja Barbara másodéves gazdálkodás- és menedzsment szakos hallgató.

Kapcsolattartás elektronikus úton

Különösképpen fontos, hogy a felvételi eljárás során a főiskolák, az egyetemek elektronikus úton tartják a kapcsolatot a diákokkal, ennek következtében nélkülözhetetlen, hogy a felvételinél olyan e-mail címet adjanak meg, amit valójában használnak. Az egyetem nyílt napján az ösztöndíjakról, a kollégiumi férőhelyekről, a nyelvvizsga lehetőségeiről és a hallgatói életről is beszámolt a felvételi- és képzésszervezési osztály vezetője azért, hogy a diákok még közelebb kerülhessenek az érzéshez, hogy az Eszterházy Károly Egyetem közösségének tagjai lehetnek – meghozva ezzel a legjobb döntést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!