Gazdaság

2017.01.10. 13:53

Több áram is fogy az átlagosnál

A zord időben a lignit is fagy, a decemberi hétvégeknél nagyobb az energiafogyasztás.

T. B.

A MAVIR honlapján nyomon követhető adatok szerint a villamos energia fogyasztása meghaladja a szokásos hétvégit, decemberben például nem fogyott annyi áram Magyarországon, mint a mostani hideg hétvégén. Úgy tudjuk, a Mátrai Erőmű összes szenes blokkja is üzemelt, a gázturbinák is működtek, valamint a naperőmű is termelt. A rendkívüli hidegben a lignit is fagyos, ilyenkor közvetlenül a bányából érkező tüzelőanyagot is használják.

Valaska Józseftől, a Mátrai Erőmű Zrt. igazgatóságának elnökétől megtudtuk, az 50 százalék víztartalmú lignit kezelése sok problémával jár, és rendkívül nehéz az üzem fenntartása. Az erőműben több mint százan dolgoznak a szén áramlásának biztosításán. A felfagyott szenet alpinisták takarítják le, ahol befagyott a szén, ott robbantással is segítenek megindítani. Az erőműben a munkálatokat a szakszemélyzet irányítja, Giczey András erőmű igazgató vezetésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!