Közélet

2017.02.12. 18:20

A lehető legjobb gazda-kutya vagy gazda-cica páros a cél

Egerben már csak egy állatmenhely működik hivatalosan.

Sike Sándor

Egy nem fajtiszta, de házőrzőnek mindenképpen megfelelő kutyust szeretett volna örökbe fogadni K. Tóth Katalin. Mint mondja: el is ment a Szövetkezet útra, mert úgy tudta az állatkórháznál találja meg a kutyamenhelyet. Ott azzal szembesült, hogy elköltöztek. Kicsit bánkódott a potya út miatt, kutyust is más módon szerzett, de azért örül annak, hogy biztosan jobb körülmények között élnek már az egykori telephely lakói.

– Egy állatvédő szervezet esetében a lényeg az állatok iránti tisztelettel kikövezett korrekt működés – Társy Dianának, az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány elnökének, az egri menhely vezetőjének első gondolata ez.

– Mi, mint egy állatvédő alapítvány menhelye elég nehezen tudunk gazdáktól való kutyaátvételeket előre tervezni. Itt olyan partnerekre gondolok, akik ilyen-olyan okok miatt esetleg a várólistánkon szerepelnek. Azért nem tudunk így tervezni, mert számtalanszor a menhely kapujánál letett, a bevezető út mellé kitett, esetleg a kerítésen belülre bedobott állatot, állatokat kell sürgősen elhelyeznünk, ami mindig stresszes a férőhelyeink korlátozott száma miatt – fogalmaz a menhelyvezető, aki azt is elárulja, hogy az elmondottaktól függetlenül, amennyiben olyan kutyáról, cicáról van szó, amelyiket tőlük fogadták örökbe, azonban bizonyos indokok miatt a gazdája meg akar válni vagy meg kell válnia az állattól, akkor az adott állatka sorsa szintén prioritást élvez náluk. Ezekben a – persze nagyon ritka – esetekben az állat, az örökbefogadási szerződésben lefektetett felelősségvállalásuk alapján visszakerül a menhelyre.

– Egy alapítványnak vagy egyesületnek csakis annyi állatot szabad fogadnia, akikért valóban teljes körű felelősséget tudnak vállalni. Az általunk gondozott állatok örökbeadását komolyan szűrjük. A kutyusok és a macskák személyiségét, valamint a gazdák elképzelését figyelembe véve megpróbáljuk a lehető legjobb gazda-kutya vagy gazda-cica párost összehozni – fogalmaz a menhelyvezető.

Nem menhely

A Vidám Mancsok bérelte és szabálytalanul menhelyként használt területen – a felszólításoknak és a hivatal intézkedéseinek köszönhetően – folyamatosan csökken az ebek száma. Június 20-án még 17 eb volt, akkor az állatokat chippel is ellenőrizték. Zentai László, az egri önkormányzat médiareferense szerint újabb ellenőrzést is terveznek, hogy a pozitív tendenciáról újfent megbizonyosodjanak.

Lovat és csivavát is mentettek

A Vidám Mancsok Állatvédő Egyesületet létrehozó Botka Tímea szerint a menhelyként való működésnek szigorú hatósági feltételei vannak, ezért is az egyesületük fő profilja az állatmentés. Ideiglenes befogadó központként vesznek magukhoz, és helyeznek ki befogadó családokhoz házi kedvenceket. Tevékenységük része a gazdátlan kóbor állatok megmentése, de hatóság által állatkínzás gyanújával lefoglalt kutyát, vagy más háziállatot is befogadnak. Az egyesületük az Egri Civil Fórum környezetvédelmi szekciójának a regisztrált tagjaként nem csak az állatokat menti, hanem a természet védelmét is feladatának tekinti. A legnagyobb testű mentett állat egy hatóság által lefoglalt ló volt, a legkisebb egy másfél kilogrammos fajtiszta csivava. Utóbbit egy „szaporítója” tett ki az erdőbe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!