Közélet

2017.02.15. 18:10

Jótanácsok szülőknek

Az autista gyermekeknek a vizuális nevelés nyújthat nagy segítséget.

M. A.

Solt Anna és Farkas Gyöngyi Karolina gyógypedagógusok adtak gyakorlati tanácsot szülőknek az Apró Lépések Egyesület előadásán a gyöngyösi televízió szerint.
Farkas Gyöngyi Karolina úgy fogalmazott: a vizuális segítségnyújtás alapvető elvárás az autizmussal élők számára, ezzel megkönnyítik az érintett gyermek és család életét.
– A beszéd a mindennapi kapcsolatteremtés alapvető formája, ám nagy nehézség az autizmussal élő gyermekeknek – magyarázta a gyógypedagógus. – Számukra az élet megértésében nagy segítség, ha láthatóvá tesszük az egymást követő eseményeket, elvárásokat, szabályokat.



Ami talán a legfontosabb, hogy a szóbeli kommunikációt tegyük láthatóvá, mert míg a szavak elszállnak, addig a vizuális segítség mindig ott marad, ami elérhető a gyerekek számára is.
Solt Anna kiemelte, akinél ez működik, annál egészen komoly változásokat tudnak megfigyelni a viselkedésében, a világhoz való viszonyában, s amikor egy autista gyerek viselkedése megváltozik, nyugodtabbá, nyitottabbá válik a világra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!