Közélet

2017.02.16. 19:58

Lassan belefulladnak a fekáliába – Megdöbbentő képek

Hetek óta szentségelnek a verpeléti háztartásokban. Se mosni, se fürödni, se mosogatni nem tudnak a lakásokba visszaömlő szennyvíztől.

Barta Katalin

– Torkig vagyunk a felelőtlenséggel! Hetek óta úszunk a fekáliában. A legtöbb verpeléti háztartásban se mosni, se mosogatni, se fürödni nem lehet. Ma reggelre rádásul úgy jártam, hogy a WC-t is hiába próbáltam leöblíteni, visszaömlött a szennyvíz. Kérdem én, milyen város az, ahol hetek óta hiába próbálunk segítséget kérni az önkormányzattól, a szolgáltatótól. Mindenki egymásra mutogat, hárít, magyarázkodik, mi pedig szépen lassan belefulladunk a lakásainkba, udvarainkba beömlő fekáliába – sorolta szerdán reggel egy verpeléti olvasónk a települést sújtó februári problémahalmazt.
A nyomaték kedvéért fotókat is küldött a szennyvízben ázó udvarról, illetve a fürdőszobájából.
Nem sokal később újabb telefonhívás érkezett egy háromgyermekes anyukától, aki arra panaszkodott, hogy a kicsiket már ki se meri engedni az udvarra levegőzni, játszani, mert attól fél, hogy érintkezve a mocskos talajjal, megbetegszenek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Liget utcai vízelvezető árok is megtelt szennyvízzel Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Több verpeléti lakos is megerősítette, a jelenség valóban hetek óta ismétlődik, ráadásul a tartós fagyok elmúltával napról-napra elkeserítőbb a helyzet.

Megkérdeztük Farkas Sándor polgármestert, hogy mi a helyzet, s mit tettek a lakossági panaszok orvoslása érdekében. A város első embere elmondta, valóban hetek óta gond, hogy bizonyos településrészeken nem nyeli el a rendszer a szennyvizet. A panaszokat továbbították a szolgáltatónak, az ÉRV Zrt. vezetésének, ahonnan ígéretet kaptak, hogy mihamarabb próbálják a műszaki gondokat elhárítani. Tegnap is ott jártak a társaság szakemberei, hogy a tél folyamán elfagyott vezetékekeket, berendezéseket megjavítsák.

A szolgáltatónál is érdeklődtünk, hogy várhatóan meddig tart a verpelétiek szennyvízzel folytatott küzdelme. Molnár Attila, a társaság műszaki igazgatója elmondta, az idei extrém hideg tél számos településen okozott nagy károkat. Rengeteg csőtörés történt, elfagytak a rendszerek. Ezek javítását folyamatosan végzik, ám a végleges megoldáshoz időre, s a lakosság türelmére van szükség.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Az Akácfa utca udvarát is elborította a fagyott fekália Fotó: Huszár Márk
[/caption]


Busásan fizetnek a szolgáltatónak

Panaszosunk elmondta, hogy a havonta elfogyasztott vízért 8000 forintot számláz a szolgáltató. Ebben benne foglaltatik a szennyvízkezelés költsége is. Véleménye szerint ez az összeg nem kevés ahhoz képest, hogy a kezeletlen helyzet akár járványveszélyt is jelenthet a verpelétiekre. Úgy véli, az a minimum, hogy a műszaki problémát mielőbb elhárítsák, s hogy a lakosságot tájékoztassák arról, mi okozza a gondot, s mennyi időbe telik a hiba elhárítása. A legfontosabb egyelőre azonban az, hogy az alapvető higiénés állapot helyreálljon a lakóingatlanokban, a portákon.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Beküldött fotó
[/caption]

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Beküldött fotó
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!