Területi listákat sorsoltak

2024.05.07. 20:44

Kisorsolták a pártlisták sorrendjét is

Kedden délután – a területi pártlisták állításának törvényi határidejét követően egy órával – öt órakor ült össze a Heves Vármegyei Területi Választási Bizottság, az elnök, Révész Tamás vezetésével. Miután a bizottság döntött a sorsolás módszeréről, megkezdődött maga a sorsolás.

Sike Sándor

A választási bizottság kedd délutáni ülésén előbb dr. Barta Viktor főjegyző, a Heves Vármegyei Területi Választási Iroda vezetője ismertette a sorsolás előtti helyzetet. E szerint jogerősen döntött már a választási bizottság a Fidesz – Magyar Kereszténydemokrata Néppárt közös listájának, a Demokratikus Koalíció, valamint a Jobbik – Konzervatívok közös Heves vármegyei listájának nyilvántartásba vételéről.

Kisorsolták a pártlisták sorrendjét is
Kisorsolták a pártlisták sorrendjét is
Forrás:  Gál Gábor / Heves Megyei Hírlap

– A Momentum Mozgalom, a Második Reformpárt, valamint a Mi Hazánk Mozgalom szintén listákat állított határidőben és az aláírási íveket is leadta, melyeknek az ellenőrzése a területi választási iroda részéről a mostani ülés időpontjáig meg is történt. Úgy szól a jogszabály, hogy ezen listákat is sorsolni kell, a listák nyilvántartásba vételéről majd a sorsolást követően hoz döntéseket a bizottság – ismertette Barta Viktor.
A főjegyző közlése szerint a Magyar Szocialista Párt szintén határidőn belül adta le az ajánlóíveket, állított vármegyei listát. Esetükben a területi választási irodának az idő rövidsége miatt még nem volt lehetősége az ajánlásokat leellenőrizni. Mindettől függetlenül ezen lista esetében is részt vett a sorrendről döntő sorsoláson. A lista nyilvántartásba vételéről a bizottság később dönt.

– Végezetül pedig a mai nap folyamán a Tisztelet és Szabadság Párt jelölőszervezet a nyitva álló határidő lejártát megelőzően a megigényelt ajánlóíveket hiánytalanul leadta, azonban a vármegyei listaállításhoz szükséges nyomtatványt nem adott le a Heves Vármegyei Választási Irodához. Ez azzal a következménnyel jár, hogy – határidőben bejelentett lista hiányában – ez a jelölőszervezet nem vesz részt a lista sorsolásában. Állított lista hiányában a területi választási bizottságnak a későbiekben sem kell döntést hoznia, illetve a területi választási irodának nem kell ellenőrizni az ajánlóíveken szereplő ajánlásokat ellenőriznie – jelentette be a választási iroda vezetője.
A sorsoláskor dr. Forgács Ágnes Henrietta a területi választási iroda munkatársa húzta ki egyesével az üveggömből azokat a műanyag gömböket, amelyekbe előzőleg az ülés résztvevői előtt feltekerve behelyezték a listaállító szervezetek neveit, s adta át a bizottság elnökének, Révész Tamásnak, aki ismertette a kihúzott gömbben szereplő nevet. Elsőként a Magyar Szocialista Párt került elő az üveggömből, másodiknak a Második Reformkor Párt, harmadik helyen a Demokratikus Koalíció. "Lemaradt a dobogóról", negyedik lett a Momentum Mozgalom, ötödik a Jobbik – Konzervatívok, hatodik a Mi Hazánk Mozgalom, míg a Fidesz – KDNP koalíció a hetes sorszámot kapta.

A Roma nemzetiségi listák sorrendje: Magyarországi Cigány Közösség Fóruma; Roma Integrációért Országos Szövetség; Országos Roma Civil Tanács és a negyedik a Cigány Közösségek Szövetsége.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában