Közélet

2017.02.24. 15:57

Újra Kikelet Irodalmi Előadássorozat az EKMK szervezésében

Az Egri Kulturális és Művészeti Központ (EKMK) idén is megszervezi a Kikelet Irodalmi Előadássorozatot melyben az aktuális emelt szintű magyar érettségi tételek közül válogatnak.

J. H.

Így az utóbbi években ellátogatott már hozzájuk Grendel Lajos, Oravecz Imre írók, Goretity József műfordító, Pomogáts Béla, Vasy Géza, Takaró Mihály, Tarján Tamás, Kabdebó Lóránt, Szilágyi Zsófia irodalomtörténészek, Hegedűs Lóránt református püspök, Kocsis István biblikus, Lautner Péter filozófus neveit ragadnánk ki. A témák között szerepeltek: Ady Endre, Babits Mihály, József Attila, Móricz Zsigmond, Illyés Gyula, Pilinszky János, Kányádi Sándor, Kassák Lajos, Weöres Sándor, Szabó Magda, Márai Sándor, Bodor Ádám, Gion Nándor, Marquez, Orwell , Dosztojevszkij, Tolsztoj, Szophoklész.

– Az emelt szintű magyar szóbeli érettségi tételek tanulmányozása adta az ötletet, hogy a kortárs irodalomból a tételek közé sorolt, évről évre más-más témák feldolgozásához segítséget nyújtsunk mind a diákoknak, mind pedig a tanároknak, hiszen a választott témák többsége nem része a középiskolás törzsanyagnak – írja honlapján az EKMK.

Az előadások az irodalombarátok számára is izgalmasak lehetnek.
Idén február 28-án, március 7-én és március 13-án várják az érdeklődőket a Forrás Gyermek és Ifjúsági Házban az irodalmi sorozat előadásaira.

Február 28. kedd 17.00 óra

A francia premodernek: Baudelaire, Verlaine, Rimbaud poétikai sajátosságai
Előadó: dr. Körömi Gabriella, az Eszterházy Károly Egyetem Irodalomtudományi tanszékének docense

Március 7. kedd 17.00 óra
Intelmek és más kisepikai műfajváltozatok Esterházy Péter Pápai vizeken ne kalózkodj! című művének három novellaciklusában
Előadó: prof. dr. Kulcsár Szabó Ernő, az ELTE Irodalom- és Kultúratudományi Intézet tanára

Március 13. hétfő 17.00 óra:
Műfaji és nyelvi sajátosságok Bodor Ádám Sinistra körzet című regényében
Előadó: Dr. Osztroluczky Sarolta, a PPKE Magyar Irodalomtudományi tanszékének adjunktusa

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!