Közélet

2017.03.05. 08:05

Kalandra fel, a barlangokba le!

Márciusról – nemzeti parkjainknak köszönhetően – már több éve tudjuk, hogy a barlangok hónapja, amikor a mélységet és annak számtalan csodáját is érdemes közelebbről szemügyre venni. Mindezt kiegészíthetjük egy olyan kiállítás megtekintésével, mely szó szerint a világ mélyére kalauzol minket.

Juhász Henrietta

Nagyszabású, kiállítással és vetítéssel egybekötött rendezvénnyel nyitották meg a napokban az Agria Parkban a Földművelésügyi Minisztérium és a Magyar Nemzeti Parkok közös kampányát, a Barlangoljunk! programsorozatot.
A tájékoztatón elsőként Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd történelmi viszszatekintésre invitálta őket, hiszen a nemzeti park idén kerek születésnapot ünnepel: a negyven éve létrejött szervezet életének fontosabb állomásait is megismerhették a résztvevők.

 

V. Németh Zsolt környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkár hangsúlyozta, a barlangok világa már ősidők óta foglalkoztatja az emberiséget.
A spirituális feltöltődés egyik lehetséges helyszínének nevezte a barlangokat, majd hozzátette, hogy minden alkalommal élményekért megyünk a mélybe. Hazánk tíz nemzeti parkjából öt rendelkezik barlangrendszerrel.

Az államtitkár azt is megosztotta az érdeklődőkkel, hogy az elmúlt évben a látogatók közel ötven százaléka barlangi túrákon, programokon vett részt. A jelenlévők azt is megtudhatták  V. Németh Zsolttól, hogy hazánk több mint négyezer barlangjának száma ugyan nem, de hosszuk évről évre csak növekszik.
– Kalandra fel, barlangba le – zárta beszédét az államtitkár, ezzel is ösztönözve mindenkit arra, hogy fedezzék fel a mélyben rejtőző értékeket.
A Bükki Nemzeti Parkban 3D-vetítésekre, ősrégészeti túrákra várják márciusban, a barlangok hónapjában az érdeklődőket.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Megnyílt az ingyenesen megtekinthető Inverse Everest fotókiállítás Fotó: Berán Dániel
[/caption]

A tájékoztatót követően nyitották meg az Agria Park galériájában az Inverse Everest fotókiállítást. Ambrus Gergely, ifjabb Adamkó Péter, Jáger Attila és Tóth Attila tavaly augusztus elején indult Abháziába, a Krubera-Voronya-
barlangba, a világ legmélyebb barlangjába. Mélységi kalandjaikról a kiállításon nyolcvan fotón mesélnek, melyet a több ezer képből válogattak össze. A művészi fotókról Szolyák Péter muzeológus, az utazókiállítás kurátora beszélt, és rávilágított arra, hogy az embert milyen régóta vonzza a föld mélye iránti kíváncsiság. Elsőként a miskolci Herman Ottó Múzeumban nyílt kiállítás a felfedezőúton készült fotókból, s ebben a hónapban pedig az egri Agria Park galériájában találtak otthonra.

Rónai Kálmánné, a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vezetője a a megnyitón úgy fogalmazott: az expedíción készült fotók mindannyiunkat továbbgondolkodásra késztetnek. Megosztotta a közönséggel azt is, hogy éppen így a nemzeti parkban is kiemelten kezelik a munkatársak az „egyedi és kedves” barlangokat.


Feltárul a barlang mélye

Ambrus Gergely, az Inverse Everest Expedíció vezetője a megnyitón elmesélte, hogy fotóikon a felszíni, a tábori életről és a barlangi körülményekről szeretnének minél több élményt átadni a látogatóknak – arról a világról, mely a „nagyközönség számára ismeretlen”. Nem rejtette véka alá azt sem, hogy a barlangi mélység, az ottani viszonyok az ott használt fényképezőgépeik technikáját is igencsak próbára tette, és egy-egy fénykép elkészítése hosszabb ideig, akár egy órán át is tartott. Céljuk az volt, hogy a barlangászás kissé perifériára szorult világát ismét visszahozzák a köztudatba. Mindezeken túl életre szóló élményt jelentett számukra a vállalkozás.
A nem mindennapi kiállítás megnyitójával sem ért véget a Barlangoljunk! megnyitója: az Agria Moziban a „Láthatatlan Magyarország” 3D-s fi lmet nézhették meg a vendégek, mely hazánk csodás felszín alatti világát mutatja be. Aki lemaradt, a fotókiállítást még megnézheti a hónap végéig.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!