Közélet

2017.03.05. 14:04

Lenyűgözte a közönséget az egri bikavér

Ismét megmérkőztek egymással a fővárosban az Egri és a Szekszárdi Borvidéken készült bikavérek. Az egriek joggal lehetnek büszkék magukra, ugyanis a szakmai vakkóstolás első három helyezettje egri bor lett.

Sz. E.


Az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj csak nevében párbaj, a rendezvény célja ugyanis az, hogy közösen mutassák be, milyen egyedi stílusú bikavérek készülnek a két borvidéken. Ez alkalommal több újdonsággal is készültek a szervezők, így régi évjáratú bikavéreket is kóstolhattak az érdeklődők, valamint szakmai sétáló kóstolón is részt lehetett venni sommelier-kkel és borkereskedőkkel. Az esti program előtt a szakemberek is összeültek, és vakkóstoláson vettek részt, ahol 16 bort ízlelhettek. Lamport Józseftól, az egri Thummerer Pincészet főborászától megtudtuk: a kerekasztalnál a bikavér stílusát határozták meg.

– Jelölni kellett, melyik bor hordozza igazán a bikavér jelleget, és a végén kiderült, hogy az első három helyezett – egy megosztott hellyel – három egri és egy szekszárdi bikavér lett. Ezek közül nagy örömünkre kiemelkedett a mi borunk a 2012-es évjáratú Thummerer Superior Egri Bikavér, valamint Tóth Ferenc és az Ostorosbor bikavére – nyilatkozta lapunknak a főborász, aki azt is elárulta: az esti kóstoltatásra a 2012-es Egri Bikavér Grand Superior Nagy-Eged-dűlő-t vitték, amelyből az összes palack elfogyott egy órával a rendezvény vége előtt. Megjegyezte: joggal lehet büszke mindkét borvidék, mert nagyon szép borok érkeztek mindkét tájról, látszik a fejlődés és a későbbiekben mindenképpen érdemes lesz megbeszélniük a résztvevő pincészeteknek egymással a párbaj tapasztalatait.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Bolyki János is bemutatta legjobb bikavérét Fotó: Furmint Photo
[/caption]

Az Egri Borvidék kiállítói a Besenyei Borház, a Bolyki Pincészet, az Egri Borvár Tóth Ferenc Pincészete, Gál Lajos Pincészete, Gál Tibor Pincészet, a Gróf Buttler Borászat, a Kovács Nimród Borászat, a Nyolcas és Fia Borház, az Ostorosbor, a Petrény Borászat, a St. Andrea Szőlőbirtok, a Tarjányi Pincészet, a Thummerer Pince, a CHW Bormanufaktúra és a Vincze Béla Borászat voltak.

A Szekszárdi Borvidékről 13 kiállító érkezett a párbajra, így a Bodri Pincészet Szekszárd, az Eszterbauer Borászat, a Fritz Borház, a Garai Pincészet, a Heimann Családi Birtok, a Németh János Pincészet, a Schieber Pincészet, a Sebestyén Pincészet, a Szent Gaál Pincészet, a Takler Borbirtok, a Tüske Pince, a Twickel Szőlőbirtok és a Vida Családi Borbirtok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!