Közélet

2017.03.08. 08:30

Minden vázába juthat virág

Észak-Afrikából, Közép-Amerikából és Törökországból repülővel érkezik a nőnapi vágott virágok nagy része a piaci igények kielégítésére.

V. M.

A fagyos időszakok ugyanis itthon próbára tették a virágkertészetek nagy részét, a hideg, a károkozók miatt jelentős kieséseket könyvelhetnek el a termelők.

Virágban ezúttal sem lesz hiány a standokon, ám nem biztos, hogy hazaiak lesznek. A beszerzési árak nem változnak jelentősen a tavalyiakhoz képest, a választék is bőséges lesz.

Hatvanban egykor többtucatnyi kertész foglalkozott virágtermesztéssel, ma csak páran. Ők is nehezen tudnak versenyezni a nagybani piacok áraival, mivel a technológiájuk is elmaradott azokéhoz képest. Ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, kis területeken termelnek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A termelőkön nem múlik, hogy lesz-e virág Fotó: H. Szabó Sándor
[/caption]

Az idősebb termelők a túlélésben bíznak: helyben vagy a környéken értékesítik most az áruikat, ami növeli a költségeiket. Virágaik ma is elkelnek a piacokon, de a plázák áraival nem tudnak versenyt tartani: a törzsvásárlóikban bízhatnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!