Közélet

2017.03.13. 19:10

Visegrádtól Visegrádig

A kiállítás 1335-től foglalja össze a visegrádi országok közös történetét.

S. K.


Március 23.-án ünnepeljük a lengyel-magyar barátság napját, ennek apropóján nyílt kiállítás Egerben, a Gárdonyi Géza Színházban, Visegrádtól Visegrádig címmel. A tárlat az Egri Lengyel Önkormányzat, valamint a Magyar Nemzeti Levéltár Heves Megyei Levéltárának szervezésében, a Visegrádi Alap támogatásával valósult meg. A kiállítás 1335-től egészen 1991-ig foglalja össze a visegrádi országok közös történetét, bemutatva a közös királyokat, szenteket, valamint a közös harcokat is.

A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Marcin Sokolowski lengyel konzul, dr. habil Hanna Krajewska, a Lengyel Tudományos Akadémia Levéltárának igazgatója, a Lengyel Levéltáros Egyesület elnöke, Dr. Mikó Zsuzsanna, a Magyar Nemzeti Levéltár Főigazgatója, valamint Habis László, Eger polgármestere is. Dr. Mikó Zsuzsanna elmondta, a levéltárak számára világszerte egyre fontosabb feladat a nagyközönség felé való nyitás, ennek pedig ékes példája a most megnyílt kiállítás, amely egészen március 31.-ig látható Egerben, ezt követően Budapestre kerül. 

 [caption id="" align="alignleft" width="650"] Habis László köszöntötte az egybegyűlteket Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!