Közélet

2017.04.05. 17:41

Elegendő alvás, helyes táplálkozás és ölelések

Egy március végi stresszkezelésen szakemberek és a részt vevő tanulók a stressz okait s kezelését vették górcső alá.

V. M.

Az érettségihez közeledvén még több stressz érheti a diákokat. Az IFI Pont Ifjúsági Információs és Tanácsadó Irodában egy március végi stresszkezelésen szakemberek és a részt vevő tanulók a stressz okait s kezelését vették górcső alá. Farkasné Juhász Margit, Vidó Zoltánné és Pál Éva védőnők közvetlen, baráti hangvételben beszélgettek a diákokkal a stresszről, ami a komfortzónából való kilépéssel jár. Jól strukturált előadással szemléltették a mindennapi nehéz helyzetek keltette feszültségérzetet, a tüneteket és a megoldást.

– A stressz nem kikerülhető, mindannyiunkat kísért. Titeket például az iskolapadban ülve érhet – mondja az ifjú lányoknak és fiúknak Vidó Zoltánné. – A nehéz helyzetek kapcsán fellépő rossz érzéseket azonban jól lehet kezelni. Az, hogy ki hogyan tudja megoldani ezeket, függ a vérmérséklettől is. Ám, a te életedet csak te tudod megváltoztatni, a stresszt te tudod megoldani – részletezi a szakember.

A három védőnő vérmérsékleti tesztet is kitöltött a tanulókkal: kiderült, kolerikus (teljesítő), szangvinikus (impulzív), melankolikus (komoly) és flegmatikus (laza) személyiségtípusok különböztethetőek meg. Az emberek többségére ezek közül két-három jegy is jellemző lehet.

Az előadáson elhangzott az is: például elegendő alvással, a szeretett személyekkel, barátokkal való jó kapcsolatápolással, rugalmassággal, lassított életvitellel, nyugodt, pozitív emberek társaságával, önbátorítással, a jó keresésével, megfelelő táplálkozással, sporttal és napi 4-5 öleléssel enyhíteni lehet a stresszes állapoton. A résztvevők végül egy villámrelaxációs technikát is elsajátíthattak.

Az Ifi PONT áprilisban több előadást is tervez pszichológiai témákban: a párkapcsolatokról, a helyes táplálkozásról és a meditációról is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!