Közélet

2017.04.13. 11:56

Az iskolákban is megkezdődött a kertészkedés

Megyénkben egyre több helyen művelnek óvoda-, iskolakerteket. A pedagógusok szerint ez segíti a gyermekek szemlyiségfejlődését.

Barta Katalin

Amikor a kisgyermek saját maga ülteti el például a salátát, paradicsomot és neveli saját palántáját, később kiültetve gondozza a kertben, majd termését betakarítva salátát készítenek, vagy szendvicshez fogyasztják, akkor ebből a tapasztalássorozatból új ismeretek sorával gazdagodik: az ültetés, locsolás közben a száraz, vagy nedves talajt tapintja, figyelheti a növény növekedését, gyomot írt körülötte, figyeli virágzását, termését. Talán megsejt valamit a nagy természeti körforgásból is.
Örvendetes, hogy megyénkben is egyre több helyen vonják az óvodásokat, iskolásokat a kerti munkálatokba. Több jó példát is találtunk, ahol az elmúlt hetekben már megkezdték az óvoda-, iskolakertek művelését.
Mátraderecskén a Szivárvány óvodában évek óta sikerrel zajlik a program. Mint azt Kiss Józsefné, óvodavezető-helyettestől megtudtuk, itt az intézménnyel szemközti, kijelölt kis földterületen már elvetették a kicsik a vetőmagvakat. Természetesen az elkövetkező hetekben, hónapokban nyomon követik a növények fejlődését, gondozzák a kertet, majd a betekarított termésből közösen készítik és fogyasztják el a salátákat.



Sirokban az Országh Kristóf Általános Iskolában tavaly pályázati segítséggel alakítottak ki egy kis iskolakertet, amely nagyon népszerűvé vált a gyerekek körében. Kovátsné Tornay Gabriella, iskolaigazgató érdeklődésünkre elmonda: otthonosabb és emberbarát légkört teremtettek az iskolakertprogram elindításával, amelynek köszönhetően a felnövekvő gyermekek is humánusabb felnőtté válhatnak. A kert továbbá lehetőséget ad a környezetet védő, természetbarát szokások kialakítására és gyakorlására. A jövő nemzedékének egészsége függ attól, hogy milyen élelmiszereket fogyasztanak életük során. Sirokban is vallják, az egészséges életmódra nevelés jó esetben már az óvodában kezdődik, majd az iskolában folytatódik.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sirokban az Országh Kristóf Általános Iskolában tavaly kapcsolódtak be az iskolakert programba. A tapasztalatok jók Fotó: beküldött
[/caption]

Az óvodai, iskolai nevelés példaereje nagy, mely a gyermekek személyiségét egy életre befolyásolja. Ezt vallja Stíler Tamás gyöngyösi séf is, aki hat évvel ezelőtt indította el ovi-kert programját, amelyhez az elmúlt években egyre többen csatlakoztak. Érdeklődésünkre elmondta, a kezdetekkor tíz óvodában saját maga finanszírozta meg a programot, s elkötelezett, hogy az folytatódjék. Megtudtuk tőle, hamarosan egy kampányfilm is készül, amelyet országszerte láthatnak majd. Az sem titok már, hogy egyeztetések folynak arról, mikor kerülhet be a Heves Megyei Értéktárba a remek kezdeményezés.

A Zöld Óvodából sem hiányozhat a kert

A recski Csengővár Óvodából sem hiányozhat az a kis parcella, amelyet már felástak. A palántákat is kiültetik a napokban – tudtuk meg Fásiné Fodor Katalin intézményvezetőtől, aki azt is elmondta, hogy Zöld Óvodaként nemrégiben kampánnyal hívták fel a községben élők figyelmét arra is, hogy a tiszta ivóvíz milyen felbecsülhetetlen kincsünk. Az Ovikert program egyébként már rengeteg Heves megyei óvodában működik sikerrel, éppen ezért Stiller Tamás úgy véli, elérték a kitűzött célt. – Az óvodákban a gyerekek az intézmény által termelt zöldségeket fogyasztják – mondta Stiller Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!