Közélet

2017.04.13. 19:10

Füstölt sonkafélék, tapsifülesek és egyéb cukiságok

Húsvét közeledtével mi más is szerepelhetne ünnep előtti összeállításunkban, mint sonka, nyuszik és hasonló időszerűségek?

Tari Ottó

A hagyományőrző község nemcsak népviseletéről nevezetes, hanem a húsvéti parasztsonkájáról is. Az egyik helyi húsfeldolgozó kft.-nél ilyentájt nagyüzem van. Varga Ferencné, a cég helyettes vezetője elmondta: korszerű húsipari feldolgozógépeken és manufakturális módszerekkel is készülnek a házias termékek. Az ünnepekre való felkészülés már több mint egy hónapja elkezdődött a paraszt- és kötözött sonkáknak való húsok előkészítésével. A sózást és a pácolást füstölés követte: hat hétig tartó folyamat eredményeként nyerte el a hús azt az állagát, amit füstölt sonkaként ismerünk. A boldogiak célja, hogy helyben és Hatvan térségében színesítsék az ellátást. A sonkán kívül füstölt csülköt, kolbászt, kocsonya- és tőkehúsokat is szállítanak az üzletekbe, sőt, az elmúlt években a hurkára és sütőkolbászra is igény mutatkozik húsvétkor. A kis üzem a multik áraival ugyan nem képes versenyezni, de egyre nagyobb igény mutatkozik a minőségi, megbízható helyről származó gyártmányok iránt.



Hatvanban Károly Józsefnek, az FC Hatvan egykori „aranycsapata” labdarúgójának több éve hobbija a német óriás nyulak tenyésztése. Jól felszerelt mini „farmjára” csak kevesek léphetnek be, mivel ily módon is védi értékes állományát a kórokozóktól. Nemcsak gondozza, hanem ápolja is a tapsifüleseket, amelyekkel egyre-másra nyeri az országos versenyeket. Tizenkilenc nőstény és nyolc bak képezi a törzsállományt, amit a legutóbbi kemény tél igencsak próbára tett, nem is történt fialás ezen időszakban. Húsvét közeledtével azonban valamennyi nőstény megellett, négytől–tizenkét apróságig lepve meg a gazdát. A százhúsz nyuszi biztatást jelent Károly József számára abban, hogy idén is az elsők között lehessen az országos megmérettetéseken. A nyulakkal való törődés megnyugvást jelent az egykori focista számára, aki vallja, hogy kedvencei ragaszkodásukkal többszörösen viszonozzák a gondoskodást.
 
[caption id="" align="alignleft" width="650"] Károly Józsefet a focipályáról ismerhették a hatvaniak, de van más hobbija is Fotó: H. Szabó Sándor
[/caption]
 

Simogatás és látványetetés

A kecskék a fa árnyékában, a tyúkok, kakasok pedig a baromfiudvarban kapirgálva várják a látogatókat a Hatvani Vadasparkban, amit az elmúlt hetekben több mint háromezren kerestek fel. Mozgalmasan telnek a napok a létesítményben, ahol több száz állat várja a kicsiket és nagyokat. – Szombaton, vasárnap és hétfőn a törpenyulakat egy olyan ketrecbe helyezzük, ahol a gyermekek bátran megsimogathatják azokat. Ezen kívül, a húsvéti hétvégén délután négy órától látványetetéssel is készülünk az állatbarátok számára – tájékoztatott Tímár Dávid, a vadaspark vezetője. Elmondta: a látogatók is kivehetik a részüket az állatok etetéséből. Aki sárgarépát, fejes salátát visz a parkba, odaadhatja a juhoknak és a kecskéknek. A vadaspark emellett új állatokkal is bővült, mivel néhány nappal ezelőtt négy kismalac született, s immár mintegy félszáz naposkiscsibét is láthatnak az érdeklődők. A hétvégétől csak a Lombkorona járósétányról lehet megközelíteni a vadasparkot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!