Közélet

2017.04.17. 10:54

Miről is szól a húsvét?

Húsvét vasárnap egy ötvennapos ünnep veszi kezdetét, melyből mi is aktívan kivehetjük a részünket.

Süli K.

Húsvét a kereszténység legnagyobb, legfontosabb ünnepe, amikor is Krisztus kereszthalálára és feltámadására emlékezünk.
Ailer Gellért atya, az egri Kisboldogasszony Plébánia plébániai kormányzója, a felsővárosi II. János Pál pápa missziós központ papja elárulta, egészen a II. Vatikáni zsinatig húsvét kapcsán Krisztus szenvedése volt a középpontban, azt követően viszont az öröm, a remény lett a fontos, hiszen Krisztus feltámadt, velünk maradt, tehát nagy hangsúlyváltás történt.
 

 
– Nagypénteken Krisztus kereszthalálára, szenvedésére emlékezünk, ezt követően nagyszombaton csend van, hiszen Krisztus a sírban fekszik. Húsvét vasárnap viszont kitörő, ötvennapos ünnep kezdődik. Nem csupán arra emlékezünk, hogy kétezer évvel ezelőtt Krisztus feltámadt, hanem, ha részt veszünk az egyházi eseményeken, ünnepi szentmiséken, mi is átélhetjük ezeket a történéseket, és méltóképpen megünnepelhetjük őket.
Az atya kitért arra is, egyre kevesebben értik a húsvét lényegét, sokan csak a szabadnapot látják benne, pedig sokkal fontosabb üzenete és jelentősége van az életünkre nézve.
– Azt látom, hogy egyre nagyobb reménytelenségben élünk, csalódottak vagyunk a kapcsolatainkban, de Krisztus feltámadása erőt adhat nekünk megbocsátani, újrakezdeni. Ezért nem mindegy, hogy mit csinálunk ebben a szent három napban és azt követően. Otthon ülünk a tévé előtt, vagy elmegyünk a templomba, és aktívan részt veszünk az eseményeken, amelyek segítenek elcsitítani a lelkünket, és tisztábban látni az életünket. Húsvét után még további ötven napig, azaz pünkösdig ünneplünk, nem véletlenül ez az egyházi év legjelesebb eseménye. Ebben az időszakban lehetőséget kapunk örülni, felfedezni az élet szépségét. A Szentlélek eljövetelét, kiáradását várjuk, aki erőt és kitartást ad nekünk, segít a helyes döntések meghozatalában. Ennek az ünnepkörnek ez a lényege.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!