Közélet

2017.04.24. 12:00

Hasznos tippek a pollenallergiásoknak

Több mint 16 fafaj okozhat jelenleg tüneteket. Már ajánlatos elővenni a pollennaptárt.

Szomszéd Eszter

Alergia gyógyszer parlagfű

Fotó:

Az idei pollenszezon az erős fagyokkal végigkísért január, a hideg február miatt a múlt évhez képest jóval később, február végén indult megyénkben. Ekkor az elsőként megjelenő éger és mogyoró virágzása volt megfigyelhető, melyet március elején a ciprus- és tiszafafélék, s a nyárfa pollenszórása követett. Márciusban a fák sorra megkezdték virágzásukat, s jelenleg több mint 16 fafaj okozhat tüneteket az arra érzékenyeknek.

Megnehezíti a mindennapokat

– Szeretem a tavaszt, ám számomra ez mindig igen kényes évszak – kezdte történetét az egri Nagy Adrienn. – Nálam már hatéves koromban kimutatták, hogy allergiás vagyok és nem is kevés dologra. Érzékeny vagyok a pollenre. Nem mehetek ki az utcára anélkül, hogy nálam ne lenne az allergiagyógyszerem, illetve egy palack víz, mert ha belélegzem a pollent, fulladásos roham tör rám. A fulladáson és tüsszögésen túl előfordul, hogy viszkető, vörös foltok jelennek meg a bőrömön – ecsetelte a pollenallergiával járó tüneteit a fiatal lány, aki nincs egyedül a betegségével, mivel itthon a népesség 25–30 százaléka allergiás.

Orrfolyás, száraz köhögés, könnyezés

Dr. Ládi Éva allergológus szakorvos elmondta: a pollenallergia tünetei szezonálisan jelentkeznek. Ez lehet orrfolyás, orrdugulás, száraz köhögés, könnyezés.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nem jó az allergiásoknak, a pollenek csak bosszúságot okozhatnak. Képünk illusztráció Fotó: Imre György
[/caption]

– Előfordulhat súlyos estekben fulladás is, de olyan is van, amikor csak szem-, illetve orrviszketés hívja rá fel a figyelmet. A leggyakrabban a gyomnövényekre (fekete üröm, parlagfű) jelentkeznek tünetek. A pázsitfűfélékre túlérzékenyeknek – időjárástól függően – április végétől, május elejétől kezdődnek a panaszai. A korán virágzó fák közül a mogyoróra, utána a nyír- és a nyárfa pollenjére tapasztalunk allergiás tüneteket – tudatta a szakorvos, aki közölte: a valódi pollenallergiás tünetei összetéveszthetők irritatívakkal, ilyenkor nincs valódi immunreakció, csak a légutakba, a nyálkahártyákra került pollen irritáló hatásáról van szó. Sőt, a pollenallergiás betegeknek bizonyos élelmiszerek is panaszt okozhatnak, amit érdemes kivizsgáltatni.

A platán és a tölgy a legintenzívebb

A megyei kormányhivatal népegészségügyi főosztály tájékoztatása szerint a legfrissebb adatok azt mutatják, hogy ezekben a napokban a platán és a tölgy pollenszórása a legintenzívebb.
Miután mindkét fafaj virágpora erős allergén – közölték –, ezért a jelenlegi nem túl tavaszias időjárás az allergiások számára kedvező. A nyír pollenszórása túl van a csúcspontján, a közepes-alacsony tartományban mérjük a pollenjeit. Már csak alacsony mértékben van jelen a kőris, a ciprus- és tiszafafélék, illetve a fűz virágpora. A kevésbé jelentős allergének közül a dió, az ostorfa és a fenyőfélék virágpora közepes, a bükk, illetve az eperfafélék pollenje alacsony koncentrációban van jelen a levegőben. A sokak életét megkeserítő pázsitfűfélék pollenszezonja lassan elindul, azonban még várhatóan alacsony szinten marad a pollenterhelés esetükben.

Mit tegyen/ne tegyen az allergiás?

Dr. Ládi Éva allergológus szakorvos elmondta, a pollenallergiát szezonálisan antihisztaminok szedésével lehet kezelni, amit orrspray, szemcsepp használatával egészíthetnek ki. – Ha az allergén egy adott csoportra leszűkíthető, specifikus immunterápia is megoldást jelenthet. Ennek beállítása szintén allergológus feladata – tájékoztatott, s hozzátette: probléma, hogy az allergiagyógyszerek nagy része nem vényköteles, a betegek sokszor nem keresnek fel szakembert.

Tanácsok pollenallergiás betegeknek: tartózkodjon keveset a szabadban száraz, meleg, szeles napokon; kerülje a kerékpározást, sátorozást, kirándulást; pollenidőszak alatt tartsa zárva lakása ajtóit, csukott ablaknál aludjon; csak éjszaka szellőztessen; gyakran mosson hajat, és ruháit ne szárítsa a szabadban.


 

Tanácsok pollenallergiás betegeknek: tartózkodjon keveset a szabadban száraz, meleg, szeles napokon; kerülje a kerékpározást, sátorozást, kirándulást; pollenidőszak alatt tartsa zárva lakása ajtóit, csukott ablaknál aludjon; csak éjszaka szellőztessen; gyakran mosson hajat, és ruháit ne szárítsa a szabadban.

Nem jó az allergiásoknak, a pollenek csak bosszúságot okozhatnak. Képünk illusztráció Fotó: Imre György -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!