Kultúra

2017.04.27. 17:53

Bámulatos alkotásokkal taroltak az egriek - fotók

Kiemelkedő sikereket értek el az egri Eszterházy Károly Egyetem Vizuális Művészeti Intézetének hallgatói a 2017-es Pécsi Országos Művészeti Diákköri Konferencia számos szekciójában.

M. A.



Animáció kategóriában első helyezett lett Hortobágyi Tamás Gyűjtő című számítógépes kisfilmje, amely a szerző gyermekkori, kalózok iránti szenvedélyéből kiinduló munkája. Tamás elmondta, mindig is szerette volna valamilyen formában feldolgozni ezt a témát, amire a diploma remek alkalmat kínált. Így született meg a történet, amely animációs rövidfilm formájában valósult meg.



Tervezőgrafika kategóriában második helyezést ért el Rudics Mónika Presscipe című könyve, amely egyszerre két, egymástól elkülönülő témát dolgoz fel, illetve kombinálja azokat: különböző nyomdai felületnemesítési eljárásokat, illusztrált recepteket, amelyek a nyomdai eljárásokat reprezentálják.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Mónikának projektjével az volt a célja, hogy megvizsgálja, miként működik amikor az ember egyszerre több területről nyer ismereteket
[/caption]

Szintén második helyezést ért el tervezőgrafika szakirányon Kapi Anna Foodnook innovatív, környezetbarát csomagolásterve, amely felbontás után egyszerűen madáretetővé alakítható. A termék kibontása alkotói élménnyel párosul a vásárló örömére, és összeállítás után a kertben éneklő madarakéra is. Anna megosztotta munkájáról, a tervezésnél fontos szempont volt, hogy természetes anyagokból készült multiform dobozt hozzon létre, minél minimálisabb anyaghasználattal és pénzbefektetéssel.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kapi Anna csomagolásterve felbontás után madáretetővé alakítható
[/caption]

Tervezőgrafikák közül különdíjban részesült Vajdics Tamás ColorEd című generatív tipográfiája. A szerző munkájáról úgy nyilatkozott, ez egyfajta transzformációban gyökerezik, amely megmutatja, hogy bizonyos folyamat segítségével egy vizuális megjelenés másfajta vizuális megjelenéssé alakítható. Ebbe az átalakítási folyamatba vonta be saját tervezésű „pixelfontját”. Ez a meghatározott közeg a betűk részei közt is új párhuzamot képes felvillantani. A folyamatba bevont saját szöveggel az élmény személyre szabhatóvá és személyesebbé válik a kísérlet minden alanya számára.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Vajdics Tamás ColorEd című generatív tipográfiájáért részesült különdíjban
[/caption]

Különdíjat érdemelt tervezőgrafika témában Matyikánics Ádám Yatsoo arculatterve.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Matyikánics Ádám Yatsoo arculatterve is elismerést kapott
[/caption]

Festészet kategóriában első helyen végzett Sós Ildikó Részlet az állatmesék-sorozatból című műveivel, amelyek vegyes technikával készültek.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Sós Ildikó Részlet az állatmesék-sorozatból című művei vegyes technikával készültek
[/caption]

Elba, Dogma festményével második helyezést ért el Kis-Prumik Zoltán Színdinamika No. 1. és Színdinamika No. 2. munkáival Kőrösi Klaudia.


[caption id="" align="alignleft" width="650"] Színdinamika No. 1. és Színdinamika No. 2. munkáival Kőrösi Klaudia is díjazott lett
[/caption]

Merülés című festmény sorozatával harmadik helyezett lett Domokos Berta.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Domokos Berta festményeivel a harmadik helyezést érte el
[/caption]

Grafikák közül második helyezett lett Heiszmann Bernadett Lélegzet sorozata. Bernadett elmondása szerint a munkákban a lét és nemlét határát ábrázolta, az utolsó lélegzetvétel momentumát. Kereste azt a megfelelő médiumot, amellyel leginkább kifejezheti az élet és halál közötti állapotot.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Heiszmann Bernadett sorozata a lét és nemlét határát ábrázolja
[/caption]

Második helyezett lett Pelei Katalin Lélekhatás elnevezésű szitanyomat sorozata, amely az alkotó a korábbi években önmagával és a világgal szemben érzett lelki vívódásainak egyfajta átalakulása, lecsendesülése. Benne a megértéshez vezető út jelenik meg. Nyomatairól úgy fogalmazott: „Harmónia és béke keresése magammal és a mindenséggel szemben, valamint a vívódások okainak keresése.”

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Pelei Katalin Lélekhatás szitanyomat sorozata
[/caption]

Kovács Nikolett Epidermolysis szitanyomatai nyerték el a zsűri különdíját a grafikák közül. Nikolettet mindig is érdekelték, miként működnek bizonyos rendszerek. Úgy fogalmazott, az elmúlt két évben leginkább az a kérdés foglalkoztatta, hogy ha egy rendszer, mint amilyen az emberi test, mechanizmusai zavart szenvednek, azok milyen felületi jelenségekben nyilvánulhatnak meg, és ő hogyan, milyen formában fejezhetném ki azokat vizuálisan. A képek a vizuális reprezentáció során különböző digitális eszközök segítségével készültek. 

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Kovács Nikolett Epidermolysis szitanyomatai nyerték el a zsűri különdíját a grafikák közül
[/caption]

Szobrászat kategóriában második helyezett lett Nyilas Ágnes Protézis szoborinstallációja, amely tradicionális és örökérvényű gondolatokat hordoz magában. A fenyőből készült protézis célja a test mozgásának bemutatása volt.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Nyilas Ágnes Protézis szoborinstallációja tradicionális és örökérvényű gondolatokat hordoz magában
[/caption]

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!