Közélet

2017.04.28. 17:03

Bérunióról, hóhelyzetről is vitáztak

A bérunió, a kábítószerrel való visszaélések és az aktuális mezőgazdasági helyzet is napirendi pontra került a pénteki megyei közgyűlésen.

Szomszéd Eszter

Három kitüntetett vehette át pénteken a Heves Megyei Klímabarát Díjat. A megyei közgyűlés tavaly december 16-án alapította az elismerést, amit azon vállalkozások, szakmai és önkormányzati szervezetek, civil szervezetek, magánszemélyek kaphatnak meg, akik tudatosan foglalkoznak az éghajlatváltozással kapcsolatos kérdésekkel, és klímatudatosan végzik tevékenységüket. Klímabarát Díjat adományozott a megyei közgyűlés, első alkalommal, Palik Tibornak, az ország legzöldebb szállodája, a Sástó Hotel tulajdonosának, s e címet tudhatja magáénak ezentúl Tiszanána és Heves önkormányzata is. Mindkét település közintézményeiben kiemelt figyelmet fordítanak az energiahatékony megoldásokra. 

 

 

A díjátadó ünnepség után vette kezdetét a megyei közgyűlés ülése egy megemlékezéssel: Havelant István, Domoszló márciusban elhunyt polgármestere előtt tisztelegtek néma főhajtással. A megyei önkormányzatnál betöltött bizottsági tagságát ezentúl a település alpolgármestere, Hegedűs Béla tölti be. 

 

Az ülés ezúttal népes közönség előtt zajlott, köszönhetően annak, hogy ez alkalommal hallgatták meg a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság és a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolót. Mindkét rendvédelmi szervet népes delegáció kísérte.

 

Elsőként Dudás Róbert (Jobbik) kapott szót, ám a sürgősségi indítványként benyújtott témáról Szabó Róbert elnök előzetesen megjegyezte, túlságosan politikai tartalmú és némileg demagóg kezdeményezésnek tartja, ugyanis a képviselő az európai bérunióról kívánt beszélni.

 

– E kezdeményezés már Európa hét országában talált támogatókra. Elmondhatjuk, mióta az EU tagjai vagyunk, megvalósult az árunió – mivel szinte már ugyanolyan árakon vásárolhatunk, mint Európa gazdagabb országaiban – és örülnénk, ha végre a bérunió is létrejönne, mivel e kérdésnek kulcsszerepe van az elvándorlásban – részletezte, majd kérte, vegyék napirendre a témát, ám ezt a közgyűlés tagjai 5 igen és 8 nem szavazattal elutasították.

 

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Díjakat is adtak át a megyei közgyűlésen Fotó: Huszár Márk
[/caption]

 

Ezek után Czinege László megyei rendőrfőkapitány ragadta magához a mikrofont, s kiegészítette a beadványukat a 2017-ben tervezett tevékenységeikkel. Fő feladatuk továbbra is az illegális migráció visszaszorítása és a terrorfenyegetettség kezelése, bár  – hozzátette –, megyénk egyikben sem igazán érintett. Elmondta: sok mutató kapcsán javultak az eredmények – ilyen például az önkormányzatok értékelése, a határvédelem miatt hiányzó emberek mielőbbi pótlása, a vagyon elleni bűncselekmények felderítése és a reagálási idő csökkentése –, de nem lehetnek elégedettek, még jobbak szeretnének lenni.

 

Továbbra is sok munkát ad a rendőrségnek a kábítószerrel való visszaélések utáni nyomozás és a bűnszervezetek felderítése. A rendőrfőkapitány kiemelte azt is, hogy közlekedésbiztonság terén is észlelhető javulás, ugyanis a „halálútnak” is nevezett 25. számú főúton az utóbbi időben – mióta terelőfalat építettek az útra – nem történt halálos baleset. 

 

A közgyűlés tagjai köszönetüket fejezték ki a rendőrségnek eredményes munkájukért. Szabó Róbert úgy fogalmazott: „kevés olyan szervezet van, ami ilyen összpárti megbecsülést és elismerést kap.”

 

Csontos Ambrus, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője szintén kiegészítette jelentésüket. Közölte: 2016-ban megyei és járási mentőcsoportok jöttek létre, akiket kiképeznek a megyében esetlegesen kialakuló veszélyhelyzetekre, mint például az elmúlt heti rendkívüli időjárási viszonyok.

 

Kitért a tavaly júniustól bevezetett szabályozásra, miszerint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz került a kéményseprűipari tevékenység, ami sok vitát szült, de úgy véli, mindenkinek tudomásul kell venni a műszaki előírásokat ugyanúgy, mint egy gépjármű műszaki vizsgájánál. Megtudtuk: az elmúlt heti hóhelyzetről jövő hétre készül el a jelentés.

 

Nagy érdeklődésre tartott számot a megye mezőgazdasági helyzetéről szóló beszámoló is. Székely Zoltán, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Heves Megyei Területi Szervének elnöke az elmúlt heti hideg időjárás következtében kialakult helyzetről beszélt. Elmondta: a szántóföldek már nagyon szomjasak voltak, tehát már nagyon várták a csapadékot, ám a fagybetörés miatt, sajnos, lokális fagykár keletkezett a megyében, a Hatvan környéki gyümölcsösöket sújtotta a leginkább. 

 

– A Bükkben és a Mátrában a hó az erdőkben okozott komoly károkat, és egyes „zöld” csoportok már előterjesztették, hogy, ahol erdőrészletenként 100 köbméternyi fa veszett oda, azt nyilvánítsák holt fának és hagyják ott, ahol van. Véleményem szerint nem vagyunk abban a helyzetben, hogy több ezer mázsa fát veszni hagyjunk, mikor minden évben harcok folynak a szociális tűzifáért. Ezért arra kérem a közgyűlést, járjon közben annak érdekében, hogy ezt a famennyiséget hasznosítani tudjuk – mondta az elnök. Szabó Róbert úgy reagált, ez nem tartozik a közgyűlés hatáskörébe, de ő megérti mindkét oldal érveit: a zöldekét is, és a gazdasági érdekeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!