Közélet

2017.05.05. 11:16

Tisztelegtek az emlékek előtt

Csütörtökön felavatták Tuzson János emléktábláját Hatvanban, a család egykori házán, a Hajós Alfréd utcában.

T. O.

Az ünnepségen a világhírű botanikus leszármazottja, Tuzson Bence államtitkár úgy fogalmazott: akik Hatvanért és a hazáért tettek, azok emléke sosem veszhet el.

Tuzson János Erdélyben született, tanulmányai során bejárta szinte az egész világot, s az 1920-as évekbe tért vissza Magyarországra. A trianoni döntés után – mivel az ország elvesztette erdei nagy részét – azt a feladatot kapta, hogy dolgozzon ki fásítási programot. A botanikus Hatvan mellett megvásárolt egy területet, ahol kísérleti gazdaságot hozott létre. Ennek vezetését, fiára, Tuzson Jánosra bízta, aki Hatvanban telepedett le. Fellendítette a gazdaságot, de nagy hangsúlyt fektetett a város társadalmi életére is. A Hajós Alfréd úti házat ő maga építette, a létesítményben ma idősek klubja működik.

Horváth Richárd polgármester szerint egyre inkább érezhető, hogy Hatvan polgáriasodik. A város keresi gyökereit, keresi azokat, akikre büszkék lehetnek. – Hiszek a polgári Hatvanban, hiszek az értékekben és bízom a hatvaniakban – jelentette ki.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Tuzson Bence államtitkár (balra) mellet Horváth Richárd polgármester
[/caption]

Ezt követően az államtitkár és a polgármester közösen leplezte le a ház oldalára felhelyezett emléktáblát. A Grassalkovich Művelődési Házban fotókiállítás nyílt a Tuzson család életéről, majd bemutatták Tuzson Balázs és Bacsa Tibor „Tuzson János: az 1848/49-es honvéd őrnagy élete és tevékenysége" című könyvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!