Közélet

2017.05.23. 12:00

Derékig ér a gaz, a szervezetek egymásra mutogatnak

Hetek óta panaszkodnak az egriek, hogy sok helyen térdig ér a fű és a gaz, a városgondozás munkatársainak pedig se híre, se hamva. Megpróbáltunk utánajárni, ki az illetékes.

Süli Kinga

Fotó: Huszar Mark

Több helyen térdig, vagy még magasabbra ér a fű Eger lakótelepein, a belvárostól távolabb eső utcákban van olyan szabadtéri pad, amelyre nem lehet leülni, mert a növényzet ellepi. Ilyen például a Felsőváros több tere, utcája is. A múlt héten kereste fel szerkesztőségünket Demeter Pál, aki viszont egy Pacsirta utcai társasház számvizsgálója. Elmondta: környékükön a közterületeken, a Remenyik utcában, több helyen a 40 centimétert is meghaladja a növényzet, és hiába hívta az illetékes Városgondozás Eger Kft.-t, nem tettek semmit a probléma megoldása érdekében.

– Több mint harminc éve élek a városban, mindig rendben tartottuk a társasházhoz tartozó kertet, még a Virágos Egerért versenyen is részt vettünk, szeretnénk ha a külváros közterületei is rendezettek lennének, de erre rajtunk kívül úgy tűnik senkinek nincs igénye. A Városgondozásnál amikor felhívtam őket, azt mondták, a heves esőzések miatt ilyen nagy a fű, és megvannak az elsődleges területek, ahol gondozniuk kell a növényzetet, a többi terület pedig csak ez után következik, de ez már több hete volt. Azóta nő az aljnövényzet, nekünk pedig nincs erőnk ezzel foglalkozni, és nem is a mi feladatunk. Viszont tarthatatlan a helyzet, és balesetveszélyes is, hiszen az ember több helyen gyakorlatilag nem látja, hová lép – mondta el Demeter Pál.

A Pacsirta utcai lakos szeretett volna panaszt tenni a Városgondozás Eger Kft. ügyfélszolgálatán, de mint megtudta azt hivatalosan csak az egri önkormányzat Városüzemeltetési Irodájánál lehet, mivel az önkormányzat a Városgondozás Eger Kft. tulajdonosa.

– Az önkormányzat városüzemeltetési irodájánál azonban hiába tesz valaki panaszt, mert azt csak továbbítják a Városgondozás Eger Kft.-hez. Pluszfeladatként a fűnyírást az önkormányzat sem adhatja ki a Városgondozásnak, mivel nem tartozik kiadható feladatkörbe, a cégnek kell eldönteni, mikor, merre nyírják a füvet, és milyen időközönként – tette hozzá Demeter Pál.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Felsővárosban is elég nagy a gaz Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Megkerestük az ügyben a Városgondozás Eger Kft.-t, tőlük azonban csak Jakab Zoltán ügyvezető igazgatónak van nyilatkozási jogköre, ő azonban több hete betegszabadságon van. A cégnél azt tanácsolták, forduljunk a városüzemeltetési irodához, onnan azonban az Egri Vagyonkezelő és Távfűtő (EVAT) Zrt.-hez irányítottak minket, mivel ennek egyik divíziója a Városgondozás. Az EVAT-nál azonban azt mondták, a Városgondozást kell keresnünk, még akkor is, ha ott jelenleg senki nem nyilatkozhat. A kör bezárult.

A Városgondozás Eger Kft.-t már több vád is érte az idén, a havazások idején hetekig nem tudták kezelni a helyzetet, az elmúlt időszakban pedig az illegális szemétlerakás okozott bonyodalmat a szervezetnek. A most kialakult helyzet pedig csak tovább növeli a helyiek biztalmatlanságát a céggel szemben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!