Közélet

2017.05.31. 14:05

Mit tehet a szülő, tanár?

Szélsőséges orientáció mentén szerveződő internetes csoportokról tartottak beszámolót nemrégiben az egri egyetemen.

J. H.

Fotó: Daniel Beran

– Nagy nyilvánosságot kapott országunkban is egy olyan jelenség, ami a fiatalok körében az öngyilkosságot népszerűsíti és ez a közösségi média hálózatának „köszönhetően” nagyon gyorsan, sok emberhez eljutott. Ennek mi egy kicsit szeretnénk megvilágítani az objektív részét, például azt, hogy mennyire torzult már ez a hír – mondta el Becsei Lilla internetes tanácsadó, aki a témában tartott nemrégiben előadást az egri Eszterházy Károly Egyetemen.

A tanácsadó hangsúlyozta: a világhálón mindig is voltak olyan csoportok, melyek valamilyen szélsőséges orientáció mentén szerveződtek, tehát a jelenség, a probléma – sajnos – már korántsem új keletű. Előadásában arra is kitért, adott esetben mit tehet egy szülő, vagy épp egy tanár.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Becsei Lilla internetes tanácsadó Fotó: Berán Dániel
[/caption]

– Nehéz feladat egy ilyen hír igazságtartalmát visszafejteni. Van néhány olyan bulvárcikk, amely arra hivatkozik, hogy a Kék Bálnához köthetően már történtek hazánkban is öngyilkossági kísérletek, ez azonban szerencsére nem igaz. Ezt a rendőrség cáfolta, s arról tájékoztatták az olvasókat oldalaikon, hogy országunkban nincs erre vonatkozólag nyomozás. Tehetünk viszont azért, hogy a téma ne kapjon még nagyobb nyilvánosságot, s inkább a biztonságos internetezésre, adataink védelmére helyezzük a hangsúlyt – tanácsolta Becsei Lilla. Előadásában is az online hírek útjára, azok terjedésének önszabályozó módjára mutatott rá.

– Nagyon érdekes, hogy a fiatalok között sokan összefogásra buzdítják a kortársaikat azért, hogy segítsék egymást akár abban, hogy hogyan lehet az ilyen negatív csoportokból kiszállni – tette hozzá, kiemelve ezzel, milyen fontos lehet a „kortárs-hatás”. A Zöld Elefántról elárulta: szerinte nem feltétlenül ugyanazt a korosztályt célozza meg, mint a Kék Bálna, de alapvetően jó kezdeményezés, s szerencsére van még jó néhány ilyen pozitív csoport is.

– A Hősök Tere, vagy a Száz nap mosoly mozgalom mind pozitív értékszemléletet közvetítő csoportok, amelyek nem arra törekszenek, hogy félelmet keltsenek a fiatalokban. Épp ezért lassabban is terjed a hírük, de létezésük egyébként jó hatással lehet az internet előtt órák hosszat töltő ifjúság életére – nyilatkozta Becsei Lilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!