Kultúra

2017.06.03. 15:57

Fergeteges buli a Feszt!Eger-en

Az egri fesztivál pénteki napja is sikerrel zárult, a Heol a koncertek előtt a Kiscsillag frontemberével, Lovasi Andrással, valamint a Vad Fruttikból ismert énekessel, Likó Marcellel beszélgetett. - Videóval

Mellik Alexandra

Fotó: foto:Korsos Viktor - korsosviktor.hu



Hatalmas bulival startolt csütörtök este a Bolyki-völgyben a helyiek kedvenc fesztiváljaként elhíresült Feszt!Eger, ahol is a Punnany Massif és a Fran Palermo koncertjére mulathatta át az éjszakát a közönség. A buli természetesen pénteken sem maradhatott el, hiszen a hazai, ékes előadók névsora várta a közönséget. Az Indiánnyár színpadot elsőként a Margaret Island vette birtokba, majd őket követte a Kiscsillag. A zenekar frontemberével, Lovasi Andrással volt szerencsénk a színpadok mögött is találkozni. A zenészt egri kötődéséről kérdeztük.

- Kedvelem a régió borait, s egy kedves barátom, Szabó Attila, a Csík zenekar tagja is itt lakik – mesélte Lovasi András, aki kiemelte, a helyi vízilabdacsapatot is rendszerint figyelemmel kíséri. - Szeretem Egert, néha a feleségemmel is ideutazunk. A megyeszékhely a kiindulópontunk, s innen megyünk el túrázni a Mátrába, illetve a Bükkbe. Számos alkalommal felléptem már itt, ha a Kispáltól vesszük számításba, akkor gyakorlatilag már az 1980-as évek óta koncertezek a környéken.

A zenész érdeklődésünkre azt is elárulta, míg létezett a sokak által közkedvelt Más, majd később Egal néven futó klub, addig Eger egyfajta bázis volt a számára.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Lovasi András rendszeresen jár Egerbe, s ha tehetné, többet koncertezne a környéken Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

- Sajnos azt látom, hogy miközben Budapesten egyre több jó, élőzenés hely nyílik, és a kis zenekaroknak egyre könnyebb koncertet adniuk, addig vidéken ez a terep egyre inkább összeszűkül. A fiatal zenészeknek azonban azt üzenném, ne adják fel, csinálják meg maguknak a helyet. A 90-es évek elején mi is ezt csináltuk, igaz nem volt egyszerű, de csak lelkesedés kérdése az egész.

Miután kellőképpen megmozgatta a közönséget a Kiscsillag, őket a Vad Fruttik követte a színpadon, de mielőtt ez megtörtént volna, Likó Marcellel, az együttes frontemberével beszélgettünk. Marcell szintén sokat megfordul a környéken, ugyanis mint kiderült, egyik barátja Bálapátfalván lakik. Érdeklődésünkre elárulta, az egri borvidéknek ő is nagy rajongója. Azt is megosztotta velünk, a Bolyki-völgy különleges tere már korábban is megfogta, habár – ahogy fogalmazott – kőfejtő jellege kissé Mad Mex jellegűvé teszi a helyszínt.

Megtapasztalhattuk, hogy Marcell kiváló humorérzékkel rendelkezik, s pont ezért kíváncsiak voltunk arra, ez mennyire kapcsolódik össze azzal a melankolikus imázzsal, amelyet a zenekar képvisel.

- Amikor dalszöveget írok, s amikor élőben beszélgetek valakivel, akkor teljesen másra gondolok – fogalmazott. - A színpadon a mondandómba mindig próbálok valami tartalmat belevinni, itt azonban csak „chatelek”, de mind a kettő én vagyok. Ugyanaz az ember, aki az egyik pillanatban komoly témákkal foglalkozik, a másikban pedig oldott. Sok időnek el kellett telnie, de végül rájöttem, hogy egy koncert akkor lesz igazán jó, ha én is jól érzem magam. Ha azt akarom előadni, hogy kiváló zenekar vagyunk, s tökéletesen fogjuk most ezt a fellépést kivitelezni, akkor az biztos nem fog sikerülni. De ha úgy állok hozzá, hogy jól fogom magam érezni, akkor a koncert is jó lesz.

A zenész kiemelte: amiről énekel, az száz százalékban ő maga.

- Ez egyébként benne van Géczi János, A Bunkerrajzoló című könyvében is, amely az én élettörténetem rekonstrukciója. Benne van minden: a családi nehézségek, a pszichiátria, a drogelvonók. Az, amit éneklek, úgy gondolom csak akkor működik, és csak akkor hiteles, ha nem történet, hanem az életem, az, amit megéltem, vagy megélek. A humorérzékem korábban is megvolt. Úgy gondolom, ez nem sokat segít akkor, ha valaki szorong. Ha megvagy áldva egy borzalmas gyermekkorral, vagy bármilyen más mentális problémák gyötörnek, azon a humorérzék nem fog segíteni. Csakis kitartásra van szükség, s hogy arra törekedj: minden jobb legyen – zárta szavait Marcell.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A Bolyki-völgyet pénteken is a fesztiválos hangulat uralta Fotó: Korsós Viktor
[/caption]

A Vad Fruttikat a kései órákban a Belga követte. Az idei Feszt!Eger újítása volt, hogy az egyik színpad megkapta a „Bikavér Hungarikum” nevet. Itt a hangulatot a helyi Kerekes Band alapozta meg, majd őket követte többek között az Alvin és a Mókusok, valamint az Intim Torna Illegál.

A fesztivál természetesen a mai nap is folytatódik, fellép Ganxta Zolee és a Kartel, Halott Pénz, a Fish, a Magashegyi Underground, Szabó Balázs és bandája, Paso, a Blahalouisiana, Honeybeast, Tesco disco, a Gypo Circus és a Zsákbamacska.​

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!