Közélet

2017.06.07. 14:02

Akár több millió forintba is kerülhet egy diploma

Nehéz és felelősségteljes időszak ez a mostani az idén érettségiző diákok és szüleik számára. Ha továbbtanul a fiatal, súlyos kiadásokkal kell számolni az elkövetkező években.

Barta Katalin

Fotó: Daniel Beran



Azok a fiatalok, akik úgy döntöttek, hogy az érettségi után, sikeres felvételi esetén, felsőfokú oktatási intézményben folytatják tanulmányaikat, nincsenek könnyű helyzetben. Nemcsak azért izgulhatnak, hogy sikerül-e bejutni az áhított felsőfokú intézménybe, de azt is végig kell gondolniuk szüleikkel együtt, képesek lesznek-e a költségeket előteremteni. Merthogy egy diploma manapság nem olcsó mulatság. Olyannyira nem, hogy egy biztosítótársaság legfrissebb felmérése szerint a 2016-os adatok alapján 38 százalékkal többet kell költenie egy hallgatónak tandíjra, szállásra, élelmiszerre, egyéb kiadásokra, mint öt évvel ezelőtt.



Tény, hogy hazánkban az elmúlt öt évben folyamatosan növekedtek a tandíjköltségek. Míg 2011-ben átlagosan 200 ezer forintot kért egy felsőoktatási intézmény egy-egy félévért, addig ez a szám 2016-ra 300–400 ezer forint közé emelkedett.

Aki vidékiként a fővárosban tanul majd, annak számolnia kell azzal is, hogy a fővárosi albérletárak az elmúlt öt évben ugrásszerűen megnövekedtek. Jelenleg átlagosan 2800 forint a négyzetméterára az albérleteknek, ez két és félszerese a 2011-es számoknak.

Ha például egy egri diák egy 35 négyzetméteres albérletet bérel, átlagosan napi 2500 forintot szán élelmiszerre, heti 12 ezer forintot kultúrára (bulik, színház, mozi), havi 11 ezer forintot ruhaneműre, akkor kiadásai a 2011-es adatokhoz képest 8,4 százalékkal magasabbra rúgnak.



Egerben az Eszterházy Károly Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Kar nemzetközi tanulmányok szakja jelenleg az egyik legnépszerűbb. Ezért hat fél éven át 200 ezer forintot kell fizetni a hallgatóknak. Ugyanitt a legdrágább képzések közé tartozik nappali tagozaton a mozgóképművész szak, amelyért 400 ezer forintot kell fizetni félévenként.

Természetesen idén is sokan célozzák meg a slágerképzéseket, amelyek esetében alaposan ki kell nyitni a pénztárcát. Ilyen például az általános orvosi képzés. A három vidéki tudományegyetemen és a fővárosi Semmelweis Egyetemen egyaránt 1 350 000 forintot kell fizetni egy szemeszterért, ha önköltséges formában kezdi el tanulmányait a hallgató. Mivel az általános orvosi képzés 12 féléves, összesen több mint 16 millió forintos kiadással kell számolnia annak, aki ezt választja. A fogorvosi képzést önköltséges formában végzők szintén mélyen a zsebükbe nyúlhatnak – egy félév 1 350 000 forint a debreceni, a szegedi, a pécsi egyetemen és a Semmelweis Egyetemen is. Igaz, ez a képzés csak 10 féléves, így a teljes kiadás is kisebb, mint az általános orvosi szakon: „csak” 13 millió 500 ezer forint.

A leendő gyógyszerészek – ha önköltséges formában tanulnak – valamivel kevesebbet fizetnek. Ezen a szakon egy szemeszter 800 ezer forint a debreceni, a pécsi, a szegedi egyetemen és a Semmelweisen is. A képzés 10 féléves, vagyis a teljes költség kereken nyolcmillió forintra rúg. Változatlanul népszerűek a művészeti képzések, amelyekért szintén borsos árat kell fizetni.

A képzőművészeti – például a restaurátor, a grafikusművész vagy a látványtervezés – képzéseket önköltséges formában például szemeszterenként 700 ezer forintért lehet elvégezni, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem képzésein félévenként 350–800 ezer, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen 500–800 ezer, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 350–950 ezer forintért tanulhatnak a szerencsésebbek.

Érdemes időben takarékoskodni

Mindebből látható: a számok azt mutatják, hogy a felsőoktatás egyre nagyobb terhet ró azokra, akik a diplomájukat „saját zsebből” tervezik finanszírozni az egyre szűkülő állami finanszírozású felsőoktatás miatt. Egyes, korábban igen népszerű szakokra a megemelt ponthatárok miatt szinte lehetetlen bekerülni államilag támogatott képzésre, így egy önköltséges kommunikációs vagy közgazdász alapdiplomáért akár két-három millió forintot, egy egyetemi műszaki képzésért csaknem három-öt millió forintot, míg a költségtérítéses orvosi képzésért akár 16 millió forintot is fizethetünk a 2017-es felsőoktatási felvételi eljárásra vonatkozó tájékoztatás szerint. A költségkalkulálást egyébként bárki elvégezheti, aki főiskolára vagy egyetemre szeretne jelentkezni. Ebben segít a Diákhitel Központ pénzügyi tájolója.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!