Közélet

2017.06.11. 12:30

Jó önéletrajz – fél siker

Becsei­ Lilla internetes tanácsadó segít abban, hogyan készüljünk fel, s érhetjük el álmaink munkáját.

Juhász Henrietta

Az álláskeresés idő- és energiaigényes munka. Nem csoda, hogy a sokadik sikertelen próbálkozás elkeseríti az álláskeresőt. Ezúttal Becsei­ Lilla internetes tanácsadó segít abban, hogyan készüljünk fel, s érhetjük el álmaink munkáját.

– Nehéz egy mondatban megfogalmazni, hogy az elmúlt évekhez képest könnyebb vagy nehezebb-e az álláskeresők helyzete. Biztos, hogy egyre inkább jelen vannak a köztudatban azok a nagy álláskereső portálok, melyeken több ezer önéletrajzot regisztrálnak, vagy épp azok a formulák, melyeket aktuálisan „kidob” a kereső például a motivációs levél kifejezésre – válaszolta érdeklődésünkre Becsei Lilla, internetes tanácsadó. A szakértőt arról kérdeztük, meglátásai szerint mennyire lett könnyebb, vagy épp nehezebb az álláskeresők helyzete napjainkra. Elmondta, nagyon sok ember szerzi ugyanabból a forrásból az állással kapcsolatos információit, ugyanakkor meglátásai szerint kevesen használják arra az online elérhető információkat, hogy a lehető legalaposabban felkészüljenek egy személyes pályázati csomag megírására vagy épp egy interjúra.

– Ha már van célállásunk, sokkal könnyebben tudjuk a számunkra megfelelő információkat összegyűjteni és sokkal eredményesebben tudjuk a saját online kapcsolatainkat is működtetni a megfelelő munka elérése érdekében. Sok eszköz áll rendelkezésünkre attól függően, hogy milyen területen szeretnénk elhelyezkedni. Ismernünk kell saját munkavállalásunkkal kapcsolatos céljainkat, hogy miben vagyunk tehetségesek és mit szeretnénk még fejleszteni. Fontos tudnunk továbbá­ azt is, hogy a munka világában milyen lehetőségek felelnek meg a mi érdeklődésünknek, képességeinknek, s hogy ezek hol lelhetők fel – sorolta a fontos feltételeket Becsei Lilla.

Kiemelte a tényt, hogy sokan csak céltalanul küldözgetik önéletrajzaikat ahelyett, hogy átgondolnák milyen lehetőségeik vannak, milyen munkáltatót, munkakapcsolatot kereshetnének meg.

Jó önéletrajz – fél siker

– Csekély a „több száz helyre elküldtem” típusú próbálkozások sikere. Sokszor úgy gondoljuk, hogy ez egy egyoldalú folyamat, pedig aktív részese az álláskereső is. Egy jó önéletrajz tényszerű, adatokra támaszkodik, a motivációs levél pedig elárulja, hogy miért az adott helyre és milyen célokkal pályázik az illető. Érdemes valódi célokat megfogalmazni a motivációs levélben, és kerülni a „szeretnék egy dinamikusan fejlődő csapat tagja lenni” panelmondatokat – tanácsolta Becsei Lilla.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!