Közélet

2017.06.12. 15:10

Rendőrök ügyelnek a nászra

A vízirendőrök a társszervek munkatársaival közösen rendszeresen ellenőrzik a Tiszát, annak érdekében, hogy ez a Magyarországon is ritka állatfaj megmaradjon a következő generációnak.

police.hu

A kérészek táncában ezrek gyönyörködnek évente. A csodálatos jelenség már elkezdődött a Tiszán.

A Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság a korábbi évekhez hasonlóan idén is kiemelt figyelmet fordít a Tisza-folyó élővilágának védelmére, különösen a védett fajokra.
 
Hazánk egyik védett rovar faja a „tiszavirág”, azaz a kérész. E faj napjainkra csak a Tiszán, illetve egy-két mellékfolyóján – főként a Kőrösön – lelhető fel. Fokozott veszélyt jelent rájuk, hogy horgászás céljából elpusztítják az egyedeket.


 
A jogszabály a tiszavirág természetvédelmi értékét 10 ezer forintban állapította meg egyedenként. A természet védelméről szóló törvény alapján tilos a védett állatfajok egyedének elpusztítása. Engedély szükséges az egyedeinek gyűjtéséhez, befogásához, elejtéséhez és birtokban tartásához is.
 
Aki a védett rovar egyedét elpusztítja, az szabálysértést követ el, amely százötvenezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.


 
Ha az elkövető a rovarok telepét károsítja meg, vagy ha jelentős mennyiségű egyedet gyűjt össze, akkor természetkárosítás bűncselekményt is elkövethet. Természetkárosítás miatt kell felelnie annak is, aki a rajzásba kisgéphajóval szándékosan belehajt, és megzavarja, elpusztítja a kérészeket.
 
Ezen cselekmények megelőzése érdekében a Tiszai Vízirendészeti Rendőrkapitányság állománya a természetvédelmi őrökkel, a polgárőrség vízi tagozatával és a halászati őrökkel együttműködve folyamatosan és visszatérően ellenőrzik a rendőrkapitányság illetékességi területét.

police.hu -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!