Közélet

2017.06.15. 13:14

Lejárt a papíralapú vények ideje: ősszel jön az e-recept

Idén novembertől már csak az kaphat papír alapú receptet orvosánál, aki kifejezetten ezt kéri, egyébként elektronikus receptet, azaz e-receptet állítanak majd ki. A tesztüzem már márciusban elindult, eddig közel negyvenhatezer vényt már így bocsátottak ki.

Süli Kinga

Fotó: Huszar Mark

Az orvosoknak novembertől az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Térben (EESZT) kell rögzíteniük a pácienseik számára elrendelt gyógyszereket, a patikusok pedig majd ugyanebből a rendszerből olvashatják ki a szükséges adatokat. A gyógyszerészek már megyénkben is elkezdtek felkészülni a váltásra, állításuk szerint számukra nem jelent majd problémát az EESZT bevezetése.

– Számunkra csak az új szoftver működtetése okozhat majd némi nehézséget, ahhoz ugyanis nagyon biztonságos, stabil internet szolgáltatásra lesz szükség, lehetnek olyan patikák, ahol emiatt le kell cserélni néhány régebbi számítógépet, valamint sok gyógyszertárnak új vonalkód leolvasókat is be kell majd szereznie. Az orvosok, egészségügyi intézmények számára már nehezebb lesz a helyzet, hiszen a patikáktól eltérően, ahol eddig is egyforma rendszert használtunk, az orvosok számára több száz féle receptfelíró szoftver létezett, ezentúl pedig mindenkinek egyfélét kell majd használnia, megszoknia. Az egészségügyi intézmények számára a rendszer kiépítése és működtetése is valószínűleg nagyobb anyagi ráfordítással jár majd – árulta el egy egri patikus. Hozzátette, a gyógyszerkiváltás a betegeknek e-recept használatával olyan lesz, mint egy banki tranzakció.

– A páciensnek igazolnia kell majd magát a patikában TAJ számával, vagy elektronikus személyi igazolványával, a gyógyszer kézhez vétele után pedig átvételi elismervényt fog kapni a patikustól. Ennek következtében mindenki csak a saját nevére felírt e-receptet válthatja majd ki, ez okozhat majd problémát, hiszen sok beteg nem tud elmenni a patikába. Erre még nem született megoldás, a tesztüzem ideje alatt ezt is orvosolni kell – részletezte a gyógyszerész..

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Még papírra nyomtatják, s novembertől is kérhetjük így a vényeket Fotó: Huszár Márk
[/caption]

Az új rendszernek számos előnye lesz, könnyedén lebukhatnak majd a gyógyszerhalmozók, akik ugyanazt a gyógyszert több orvossal is felíratják, de azt is nyomon tudják majd követni az orvosok illetve a patikusok, ki az, aki nem váltja ki a számára javallott terápiás szereket.

– A rendszerből tudni fogjuk, melyik orvos, hol, mikor, és miért írta fel az adott gyógyszert, és az is visszakövethető lesz, hogy a beteg melyik gyógyszertárban és melyik patikustól vette át a készítményt. Minden patikusnak és orvosnak saját azonosítója lesz, illetékteleneknek nem lesz lehetősége belépni a rendszerbe. További előny, hogy az EESZT csak pontosan kitöltött receptet fogad majd el, ezzel sok problémának veszik elejét. Az e-receptek érvényességi idejük alatt bárhol kiválthatóak lesznek, és ha úgy adódik, például hibás volt a felírás, vagy változott a terápia, az orvos törölheti is a rendszerből a javallott készítményt. Az EESZT sok kiskaput kiküszöböl majd, egyszerűbb és szabályosabb lesz a gyógyszerkiváltás.

Süli Kinga Még papírra nyomtatják, s novembertől is kérhetjük így a vényeket Fotó: Huszár Márk -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!