Közélet

2017.06.19. 18:00

A „szúnyoggyérítő”, ahol csak tud, segít

Alattomos lény a szúnyog: vért szív és fertőzést terjeszt, miközben fájdalmas viszketést okoz. Meg is kezdték már a gyérítését, az országban az elsők között a Tisza-tónál.

Sike Sándor

Az egri Nagy Gábor rendszeresen horgászik a Tisza-tavon, ezért is örült annak, hogy két héttel ezelőtt tapasztalta: irtják a szúnyogot a térségben. A pecás szúnyoggyérítés megkezdéséről szóló tapasztalatait megerősítette Tóth József, Tiszanána polgármestere, aki azt közölte, hogy június 1-jén levegőből, június 7-én pedig a földeken szórták a szereket a munkát végző katasztrófavédelmi szervezet szakemberei.

Zsebe Zsolt, Újlőrincfalva polgármestere, a Tisza-tavi Területfejlesztési Önkormányzati Társulás elnöke arról tájékoztatott, hogy a TTÖT három megye 19 településének az együttműködésével funkcionál, s egyik feladatuk valóban az, hogy a vérszívók ritkítását koordinálják. Korábban saját maguk is szerveztek ilyen programokat pályázati pénzekből, annak rendje módja szerint kiírták a közbeszerzési eljárást a kivitelezésre, de az idén nem jutottak ilyen forrásokhoz. Térségi szervezetként természetesen élnek majd jelzéssel a katasztrófavédelem irányába, ha a szúnyoghelyzet azt megkívánja.

– A lakosság részéről az utóbbi hetekben több jelzés is érkezett a szúnyogok okozta kellemetlenségekről, ezért a város képviselő-testülete úgy döntött, hogy ha a katasztrófavédelem az országos program keretében nem irtja a szúnyogokat a városban, az önkormányzat fogja megrendelni a szúnyoggyérítést. Ennek időpontja egyelőre nem ismert – ezt már Pifkó Tamás, a gyöngyösi polgármesteri hivatal sajtóreferense mondta el a Heolnak.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] A bőrre fújt szúnyogriasztók is hasznosak lehetnek, de a katasztrófavédők gyérítik is a vérszívókat Fotó: MW
[/caption]

Megkérdeztük egy kisebb település, Kömlő faluvezetőjét is. Túró Tamás polgármester szerint most még nem észlelnek szúnyoginváziót. Szerinte faluja e vonatkozásban a közepesen fertőzött települések közé tartozik.

Fontos a turisztikai szempont

A katasztrófavédelem az idei esztendőben június első napján kezdte meg az országos szúnyoggyérítési programot, ami megyénket is azonnal érintette, hiszen a Szigetközi települések és a Tisza-tó az a két terület, amelyek az elsők között voltak részesei a gyérítésnek. A központi programot a katasztrófavédelem irányítja, és az éppen aktuális heti ütemtervet mindenki elérheti a szervezet honlapján. Mosonmagyaróvár és Győr térsége azért került az első kezelt területek közé, mert ott már május végén is jelentős volt a szúnyogártalom, míg a Tisza-tó három megyében elhelyezkedő településeit a turisztikai régió volta miatt vonták kezelés alá, előbb légi, majd földi gyérítéssel.

Szereikkel naplementétől támadnak

Tankóné Antal Erika megyei katasztrófavédelmi szóvivő a Heol kérdésére jelezte: a szervezet „szúnyogirtási” feladata nem kizárólagos, a helyhatóságoknak lehetőségük van arra, hogy önállóan is végezzenek szúnyoggyérítést. A másik alternatíva: jelezhetik a szervezet megyei ügyfélszolgálatának, ha településükön jelentős szúnyogártalmat tapasztalnak. A jelzésektől függetlenül a szakemberek folyamatosan mérik a szúnyogok egyedszámát, és ha szükséges – akár az ütemtervtől is eltérve – elrendelik a szúnyog­gyérítést. A légi gyérítés az esti órákban történik, a földi naplementekor kezdődik. Az irtószerek az emberekre, háziállatokra, melegvérű élőlényekre teljesen veszélytelenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!