Közélet

2017.06.19. 20:00

Az úszóedző és a bakter

Megvalósult álmok, beteljesült vágyak, megható történetek.

Juhász Henrietta

A Salva Vita Alapítvány kezdeményezésére – a Híd Egyesület és a helyi támogatók közbenjárásával – megyei, fogyatékkal élő fia­talok is részt vehettek abban a programban, amelynek révén bakterként vagy akár pizzafutárként is kipróbálhatták magukat.

A Neked munka, nekem álom programról annak egyik lebonyolítója, Kasaróczki Ágnes, a miskolci székhelyű Híd Egyesület elnökhelyettese mesélt, aki az elmúlt hetekből rengeteg megható történetet halmozott fel. Megtudhattuk, hogy a Salva Vita Alapítvány már több éve szervezi­ e kezdeményezését egy ír minta alapján, s több városban is megvalósíthatták a programot. Ágnes elmondta: elsősorban a fogyatékkal élők helyzetére szeretnék felhívni a figyelmet, s a program előnye, hogy a szervezők kapcsolatba kerülnek munkáltatókkal, felmérhetik, hogyan tudnak együttműködni a fogyatékkal élőkkel.

– Ebbe a programba 22 embert vehettünk be, közülük 11-nek pedig megvalósíthattuk az álmait: vagy elvittük egy munkáltatóhoz, vagy lehetőséget nyújtottunk ahhoz, hogy kipróbálhassa álmai munkáját. Közöttük voltak ­egri és andornaktályai otthonban élők is – mesélte Ágnes, aki nagyon pozitív élményeket kapott az intézményektől és a helyi munkáltatóktól is.

– Úgy éreztem, mintha ezek az emberek már várták volna azt, hogy valaki megkérdezze tőlük, mivel szeretnének foglalkozni, mit szeretnének kipróbálni. Érdekes, hiszen ha tőlünk megkérdeznénk, hirtelen semmit sem tudnánk válaszolni – emelte ki az elnökhelyettes. Hozzátette, hogy a szerencsének és a kapcsolatoknak köszönhetően olyan álmok is megvalósulhattak, melyekben még ő sem bízott eleinte.

[caption id="" align="alignleft" width="650"] Krisztina álma az volt, hogy Cseh Lászlóval úszhasson - az álom beteljesülhetett Fotó: Csorba Ferenc
[/caption]

Ilyen volt annak a pedagógusnőnek a története, akinek lábait amputálták, és jelenleg is munkát keres, de nagyon szeretett volna egy napot eltölteni az óvodában a gyermekek között, ugyanis egykori nagy álma az volt, hogy óvónő legyen. Ehhez szerencsére ­Ágnesék partnerekre is találtak.

– A Szihalmi Mozgáskorlátozottak Egyesületénél kezdtük a toborzást, ott jelentkezett egy súlyos izomsorvadással élő férfi, akinek minden ­álma az volt, hogy fotózhasson. A programot fotókkal is dokumentáltuk, s így jutott eszembe, hogy ahol csak ­lehet, őt kérjük fel arra, hogy fotózzon – emlékezett vissza ­Ágnes. Szintén Szihalomról érkezett egy másik álommegvalósító, akinek Bartos Erika, az egri BEN Autista és Autisztikus Gyermekekért Egyesület elnökhelyettese segített, aki angoltanárként is dolgozik – lévén, hogy a fiú álma az volt, hogy angolul tanulhasson.

Az egyik résztvevő, Krisztina­ Cseh László edzője lehetett, s úszott is a klasszissal, de volt, aki pizzafutárként próbálhatta ki magát, s olyan is, aki betekintést nyerhetett egy rádió szerkesztőségébe, vagy épp bakterré válhatott az egri vasútállomáson édesapja emlékének tiszteletére.

Példaként állhatnak előttünk

– Ép, egészséges emberek számára is példaértékű lehetne az, hogy a fogyatékkal élők mennyire tartalmasan élnek: dolgoznak és a szabadidejükben is aktívak, olyat csinálnak, ami közel áll a szívükhöz. Az a lelkesedés, ami bennük van, sokszor ­hiányzik az átlag, ép munkavállalókban – hangsúlyozta Kasaróczki Ágnes. Hozzátette: sokan érdeklődésükre, milyen álmokat szeretnének megvalósítani, azt válaszolták, hogy ők csak dolgozni szeretnének. Akik ezt válaszolnák, azoknak az elkövetkező időben segíteni próbálnak az elhelyezkedésben. Ágnes véleménye szerint egy kis támogatással a fogyatékkal élők olyan munkát is találhatnának, amely túlmutat például egy dobozoláson. Munkabírásuk, kitartásuk és hozzáállásuk ugyanis adott. Amilyen területet választottak a programban a fogyatékkal élők, arról tájékozottak is voltak.


Krisztina álma az volt, hogy Cseh Lászlóval úszhasson - az álom beteljesülhetett Fotó: Csorba Ferenc -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!